ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος ή δάκτυλο δίκην σκανδάλης (trigger finger) είναι μια συχνή παθολογία στην άκρα χείρα που έχει σαν αποτέλεσμα το “μπλοκάρισμα” της φυσιολογικής κίνησης των δακτύλων. Αποτελεί μια κατάσταση κατά την οποία ένα δάκτυλο του χεριού παρουσιάζει δυσκολία στην κίνηση και πόνο. Μάλιστα, πολλές φορές μπορεί να παρατηρηθεί πλήρης δυσκαμψία του δακτύλου. Κατά την προσπάθεια να κινηθεί το δάχτυλο, το άτομο ενδέχεται να βιώνει μια αίσθηση «μαγκώματος» σε λυγισμένη ή κυρτή θέση και να απελευθερώνεται με το χαρακτηριστικό τίναγμα «σκανδάλης».
O εκτινασσόμενος δάκτυλος είναι ένα πολύ κοινό, ωστόσο, αντιμετωπίσιμο πρόβλημα. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα δάχτυλα με πιο συχνή εμφάνιση στον αντίχειρα, τον δείκτη και τον παράμεσο. Στατιστικά, ο εκτινασσόμενος δάκτυλος είναι πιθανότερο να αναπτυχθεί στην πέμπτη ή έκτη δεκαετία της ζωής. Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν έως και έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εκτινασσόμενο δάκτυλο. Η πιθανότητα εμφάνισης εκτινασσόμενου δακτύλου είναι 2-3% στον γενικό πληθυσμό, αλλά στον διαβητικό πληθυσμό μπορεί να φτάσει μέχρι και το 10%.
Εκτινασσόμενος Δάκτυλος (Trigger finger) – Αίτια
Τα ακριβή αίτια που συμβάλλουν στην εμφάνιση εκτινασσόμενου δακτύλου δεν είναι ακόμα γνωστά. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που συντελούν στην εμφάνιση της πάθησης. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται:
- Το φύλο (συχνότερος στις γυναίκες)
- Η ηλικία 40-60 ετών
- Η χειρωνακτική εργασία
- Η ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Ο σακχαρώδης διαβήτης
Εκτινασσόμενος Δάκτυλος (Trigger finger) – Συμπτώματα
Ορισμένα συμπτώματα του εκτινασσόμενου δακτύλου μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Πόνο: Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος (trigger finger) μπορεί να ξεκινήσει με δυσφορία που γίνεται αισθητή στη βάση του προσβεβλημένου δακτύλου, στο σημείο που το δάκτυλο ενώνεται με την παλάμη. Αυτό μπορεί να είναι το μοναδικό πρώιμο σύμπτωμα. Ο πόνος είναι συχνά παρών μόνο με δραστηριότητες που καταπονούν το δάχτυλο όπως π.χ. η πληκτρολόγηση.
- Δυσκαμψία: Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της λειτουργικής ικανότητας κάμψης και έκτασης του δακτύλου, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες. Αυτό είναι πιο συχνό σε περιπτώσεις χρόνιου προβλήματος, όπου το άτομο αυτό προκειμένου να περιορίσει τον πόνο προσπαθεί να αποφεύγει τις κινήσεις, ειδικά την κάμψη του δακτύλου.
- Πρήξιμο: Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αναπτυχθεί ένα εξόγκωμα στην παλαμιαία επιφάνεια του προσβεβλημένου δακτύλου. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε οίδημα εντός του τένοντα ή στην ανάπτυξη κύστης με υγρό.
- Μη φυσιολογική αίσθηση: Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος μπορεί να προκαλέσει «περίεργες» κινήσεις που συχνά περιγράφονται ως μάγκωμα, πιάσιμο ή κλείδωμα. Μερικές φορές, αυτές οι μη φυσιολογικές αισθήσεις εμφανίζονται κατά την κάμψη ή την έκταση του δακτύλου ή και τα δύο. Στην αρχή, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, αλλά καθώς η αλληλεπίδραση τένοντα και παλαμιαίου συνδέσμου (Α1 Pulley) γίνεται πιο έντονη, ο πόνος ή/και το αίσθημα «κλειδώματος» επιδεινώνονται.
Εκτινασσόμενος δάκτυλος (trigger finger) – Διάγνωση
Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος (trigger finger) μπορεί να διαγνωστεί εύκολα μέσω της λήψης του ιστορικού του ασθενούς και της κλινικής εξέτασης. Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης εντοπίζεται με ευκολία το επώδυνο σημείο πίεσης του τένοντα, όπως επίσης και το χαρακτηριστικό “τίναγμα” του δακτύλου κατά την κίνησή του.
Πώς αντιμετωπίζεται ο εκτινασσόμενος δάκτυλος (trigger finger);
Σε πρώιμο στάδιο, ο εκτινασσόμενος δάκτυλος αντιμετωπίζεται συντηρητικά. Στα πλαίσια της συντηρητικής θεραπείας περιλαμβάνονται τα εξής:
- Λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- Ασκήσεις – Διατάσεις δακτύλου
- Αποφυγή καταπόνησης του χεριού
- Ανάπαυση – Χρήση νάρθηκα
- Φυσικοθεραπεία
- Αποφυγή χειρωνακτικής εργασίας
- Τοπικές εγχύσεις κορτικοστεροειδών (συμβάλλει στην προσωρινή ύφεση της φλεγμονώδους αντίδρασης)
Σε περίπτωση όμως που η συντηρητική θεραπεία δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και η πάθηση επιμένει για διάστημα μεγαλύτερο του ενός εξαμήνου, τότε συνιστάται χειρουργική επέμβαση. Βέβαια, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μόνιμη δυσκαμψία, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί μονόδρομο.
Η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του εκτινασσόμενου δακτύλου:
- Γίνεται με τοπική αναισθησία
- Διαρκεί μόνο 10-15 λεπτά
- Παρουσιάζει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο
- Δε χρήζει νοσηλείας
- Επιτρέπει την άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
- Μπορεί να εξασφαλίσει άμεση κινητοποίηση και χρήση του χεριού
Επικοινωνήστε άμεσα με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Γεωργούδη Μιχάλη αν επιθυμείτε ένα εξειδικευμένο πλάνο θεραπείας το οποίο θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές σας ανάγκες.