Γάγγλιο Καρπού

 

γάγγλιο καρπού

Το γάγγλιο καρπού αποτελεί ένα καλοήθες μόρφωμα που αναπτύσσεται στους τένοντες ή τις αρθρώσεις του καρπού ή του χεριού. Πρόκειται για μια κύστη που περιέχει ένα παχύρρευστο υγρό σαν ζελατίνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δημιουργεί μόνο αισθητικά προβλήματα, ενώ πιο σπάνια μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο, αδυναμία ή αιμωδίες – «μουδιάσματα».

 

Σε ποια σημεία μπορεί να εμφανιστούν γάγγλια;

Το πιο συχνό είναι το γάγγλιο καρπού, το οποίο εμφανίζεται κυρίως στην ραχιαία επιφάνεια του καρπού. Γάγγλια ή αλλιώς γαγγλιακές κύστεις όμως, μπορούμε να παρατηρήσουμε και σε  άλλα σημεία του ανθρώπινου σώματος. Οι συνηθέστερες θέσεις εμφάνισης του είναι:

  • Στη ραχιαία επιφάνεια του καρπού (70% των περιπτώσεων)
  • Στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού (20% των περιπτώσεων)
  • Ανάμεσα στα οστά του καρπού
  • Στη ραχιαία επιφάνεια των τελικών αρθρώσεων των δακτύλων
  • Στη βάση των δακτύλων
  • Στην ποδοκνημική άρθρωση
  • Στη ραχιαία και πλάγια επιφάνεια του ποδιού
  • Στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο

 

Τι συμπτώματα παρουσιάζει;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το γάγγλιο καρπού δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα ή εμφανίζει ελάχιστα ενοχλήματα. Το πρόβλημα όμως που προκαλεί σε κάθε περίπτωση, είναι το αισθητικό, καθώς είναι ορατό και ξεχωρίζει από τον καρπό. Ανάλογα βέβαια το σημείο εντόπισης του μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην καθημερινότητα όπως αίσθημα πίεσης από ρολόι καρπού, βραχιόλι ή δακτυλίδι. Ακόμα, ορισμένες φορές, τα γάγγλια προκαλούν πόνο κατά την πίεση ή και μόνιμο πόνο, εξαιτίας της πίεσης που δέχονται οι παρακείμενοι ιστοί. Εκτός από τον πόνο, μπορεί να εμφανιστεί αστάθεια, καθώς και περιορισμός στην κίνηση της άρθρωσης. Επιπλέον, εάν το γάγγλιο πιέζει κάποιο νεύρο, προκαλείται αδυναμία, μούδιασμα ή σε ακραίες περιπτώσεις παράλυση των μυών που νευρώνονται από το συγκεκριμένο νεύρο.

 

γάγγλιο καρπού

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Τη διάγνωση του γαγγλίου καρπού αναλαμβάνει εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός. Βασιζόμενος στο ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, στην κλινική εξέταση και στις ακτινογραφίες, είναι σε θέση να αποκλείσει την ύπαρξη άλλων παθήσεων, πραγματοποιώντας διαφοροδιάγνωση. Την κλινική διάγνωση του γαγγλίου καρπού, επιβεβαιώνουν η μαγνητική τομογραφία και το υπερηχογράφημα. Οι εξετάσεις αυτές, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες, ενώ ταυτόχρονα αποτυπώνουν τις πραγματικές του διαστάσεις.

 

Πώς θεραπεύεται το γάγγλιο καρπού;

Έχουν σημειωθεί περιπτώσεις, κατά τις οποίες το γάγγλιο υποχωρεί – διασπάται από μόνο του, χωρίς καμία θεραπεία. Όταν όμως παραμένει, ακολουθείται εξειδικευμένη θεραπεία από τον Ορθοπαιδικό. Η θεραπεία για την αφαίρεση του γάγγλιου καρπού, μπορεί να είναι είτε συντηρητική ή χειρουργική, ανάλογα τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Συντηρητική Θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία για το γάγγλιο, περιλαμβάνει σε πρώτο στάδιο την απλή παρακολούθηση και την παροδική ακινητοποίηση με νάρθηκα. Ακολουθεί η παρακέντησή του με ή χωρίς έκχυση κορτιζόνης. Παρόλο που το γάγγλιο μπορεί να υποχωρήσει μέσω της συντηρητικής θεραπείας, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υποτροπιάζει μέσα σε ένα χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά υποτροπής της συντηρητικής θεραπείας υπερβαίνουν το 50%.

 

γάγγλιο καρπού

 

Χειρουργική Θεραπεία

Η αφαίρεση του γάγγλιου καρπού μέσω της χειρουργικής θεραπείας αποτελεί την αποτελεσματικότερη λύση. Ο τρόπος με τον οποίο διενεργείται η αφαίρεση, ποικίλει ανάλογα με την εντόπιση και το μέγεθος του γαγγλίου. Τα πιο μικρά γάγγλια αφαιρούνται με τοπική αναισθησία της περιοχής. Μεγαλύτερα γάγγλια, χρειάζονται περιοχική αναισθησία.

Η αφαίρεση του γαγγλίου, θα πρέπει να είναι πλήρης και να περιλαμβάνει και το ενδαρθρικό τμήμα, για να μειώνονται οι πιθανότητες υποτροπής του. Μετά από σωστή χειρουργική αντιμετώπιση, τα ποσοστά υποτροπής της παθολογίας βρίσκονται κάτω από το 5%.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά σε γαγγλιακές κύστεις που εξορμούνται ανάμεσα από τα οστά του καρπού, η αφαίρεση του γαγγλίου καρπού, μπορεί και πρέπει να γίνεται και αρθροσκοπικά. Κατά την αρθροσκοπική μέθοδο, διενεργούνται δύο μικρές οπές των 3 χιλιοστών στο δέρμα. Στη συνέχεια, εισάγονται τα αρθροσκοπικά εργαλεία, με τα οποία αφαιρούμε το γάγγλιο με όλη την κάψα – περίβλημα του και τον μίσχο του, ελαχιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο την πιθανότητα υποτροπής.

 

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Γεωργούδης Μιχάλης, πραγματοποιεί όλες τις ορθοπαιδικές επεμβάσεις με απόλυτη επιτυχία και ασφάλεια. Κλείστε ραντεβού στο ιατρείο του στη Χαλκίδα ή στην Ερέτρια για ένα εξειδικευμένο πλάνο θεραπείας που ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές σας ανάγκες.