Τα κατάγματα σπονδύλων μπορεί να είναι τραυματικής αιτιολογίας (αυξημένης βίας) ή οστεοπορωτικά – συμπιεστικά (χαμηλής βίας).
Ποια είναι τα οστεοπορωτικά κατάγματα;
Οστεοπορωτικά ή Συμπιεστικά ονομάζουμε τα κατάγματα με καθίζηση των σπονδυλικών σωμάτων, η οποία δημιουργείται με ελάχιστη ή καθόλου βία. Αυτό είναι συνήθως αποτέλεσμα βαριάς οστεοπόρωσης και ο σπόνδυλος χάνει 15-20% του ύψους στο πρόσθιο τμήμα του.
Αποτέλεσμα του σπονδυλικού κατάγματος είναι τις περισσότερες φορές, η «σφηνοειδής» παραμόρφωση του, αλλά δεν είναι σπάνιο να υπάρξει καθίζηση μέχρι και ολόκληρου του σπονδυλικού σώματος (vertebra plana), με αποτέλεσμα νευρολογική συμπτωματολογία λόγω σπονδυλικής στένωσης και πίεση νεύρων.
Τα κατάγματα συμβαίνουν ως επί το πλείστο στην κατώτερη θωρακική μοίρα 10ος – 12ος θωρακικός σπόνδυλος και πολύ σπάνια πάνω από τον 7ο θωρακικό, ενώ μπορεί να συμβούν και στην ανώτερη οσφυϊκή μοίρα κυρίως στον 1ο και 2ο σπόνδυλο.
Ποια είναι τα συμπτώματα του κατάγματος σπονδύλου;
Αρχικό σύμπτωμα είναι ο ξαφνικός έντονος πόνος, ο οποίος επιδεινώνεται με τις κινήσεις του κορμού και εντοπίζεται στην μέση γραμμή της σπονδυλικής στήλης. Σε περιπτώσεις που η διάγνωση καθυστερήσει, ο πόνος γίνεται πιο υποφερτός με την πάροδο των ημερών και λαμβάνει έναν χρόνιο χαρακτήρα. Αρχίζει να γίνεται εμφανής η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης με την εμφάνιση κύφωσης (καμπούριασμα), η οποία προκαλεί απώλεια ύψους και μυϊκής μάζας. Σε ακραίες περιπτώσεις, προκαλεί επίσης πίεση των ενδοκοιλιακών οργάνων.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση βασίζεται στο τρίπτυχο της λήψης ιστορικού, της κλινικής εξέτασης του ασθενούς και τον απεικονιστικό έλεγχο.
Σε πιο δύσκολες και οριακές όσον αφορά την διάγνωση περιπτώσεις, η αξονική τομογραφία σπονδυλικής στήλης έρχεται να επιβεβαιώσει ή όχι την αρχική διάγνωση. Επί αμφιβολίας ως προς το αν ένα εικονιζόμενο κάταγμα σπονδύλου είναι καινούριο ή παλιό, η μαγνητική τομογραφία μας δίνει πληροφορίες για την ηλικία του κατάγματος με την ύπαρξη ή όχι οστικού οιδήματος, για το κατά πόσον υπάρχει πίεση στα νεύρα ή στον νωτιαίο μυελό από την παραμόρφωση του αλλά και τις δυνατότητες αντιμετώπισης.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;
Ο τρόπος αντιμετώπισης ενός σπονδυλικού κατάγματος μπορεί να είναι συντηρητικός (με αναλγητικά και χρήση κηδεμόνα) ή χειρουργικός (Σπονδυλοδεσία ή Κυφοπλαστική με ανάταξη του σπονδύλου και έγχυση τσιμέντου). Η θεραπεία επιλογής προκύπτει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κατάγματος και την κλινική εικόνα του ασθενούς σε κάθε περίπτωση.
Επικοινωνήστε με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Γεωργούδη Μιχάλη για να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία ώστε να ανακουφιστείτε από τον πόνο στη σπονδυλική στήλη.