οσφυαλγια

Οσφυαλγία ή Πόνος στη μέση

Τι είναι η οσφυαλγία;

Οσφυαλγία είναι το άλγος της οσφύος, δηλ. στην περιοχή μεταξύ των κάτω ορίων του θωρακικού κλωβού και των γλουτιαίων πτυχών, και μπορεί να αντανακλάται στους μηρούς. Είναι γνωστή και ως «λουμπάγκο», ο οξύς πόνος χαμηλά στην οσφύ (μέση) από έντονο ξαφνικό  μυϊκό σπασμό.

Πολλές φορές η οσφυαλγία συνοδεύεται από ισχιαλγία, δηλ. επέκταση του πόνου κατά μήκος του μηρού και της κνήμης φθάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι τα δάκτυλα του ποδιού. Η οσφυαλγία και η ισχιαλγία αποτελούν συμπτώματα πολλών παθήσεων. Η οσφυαλγία χαρακτηρίζεται από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα ως μια αρκετά συχνή ορθοπεδική πάθηση που εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες από 15 ετών και άνω, με την πλειονότητα να αφορά άτομα 40-50 ετών.

Πού οφείλεται η οσφυαλγία; Ποια είναι τα αίτια;

Τα συνηθέστερα αίτια της πάθησης αυτής μπορεί να οφείλονται σε κάποια κίνηση που προκάλεσε μυϊκό τραυματισμό, ενώ άλλες φορές τα συμπτώματα εμφανίζονται με σταδιακή αύξηση της έντασης μετά από κάποια σωματική καταπόνηση η οποία γίνεται σταδιακά σε βάθος χρόνου.

Σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση οσφυαλγίας μπορεί να είναι η σπονδυλολίσθηση, η σπονδυλόλυση, η δισχιδής ράχη και η σκολίωση και όλα αυτά σε συνδυασμό τις περισσότερες των περιπτώσεων με έναν μακροχρόνιο ερεθισμό της νευρικής οδού (δηλαδή της διαδρομής από το σημείο του πόνου έως τον εγκέφαλο). Η δισκοπάθεια, η αρθρίτιδα και σε σπάνιες περιπτώσεις το άγχος αποτελούν αρωγούς στην εκδήλωση της οσφυαλγίας. Γενικότερα, ανάλογα με τα αίτια που την προκαλούν, η οσφυαλγία μπορεί να χαρακτηριστεί ως:

  1. Μυοσκελετική
  2. Δισκογενής
  3. Μηχανική ( αστάθεια , facet degeneration)
  4. Μη οργανική (ψυχολογικοί λόγοι)

οσφυαλγια

Πώς εκδηλώνεται; Ποια είναι τα συμπτώματα;

Κατά την διάρκεια της οσφυαλγίας, τα κυριότερα συμπτώματα που μπορεί να βιώσει ο ασθενής είναι:

  • Έντονος πόνος στη μέση
  • Μούδιασμα στη Σπονδυλική Στήλη
  • Αιμωδίες (Μυρμήγκιασμα)
  • Αίσθημα ηλεκτρισμού
  • Υπαισθησία ή δυσαισθησία (ελάττωση, απώλεια ή αλλαγή της αίσθησης)
  • Μυϊκή αδυναμία (Συνήθως σε μύες των κάτω άκρων)

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ενδέχεται να εμφανιστεί και συνδυασμός όλων των παραπάνω συμπτωμάτων.

Εάν παρατηρήσετε έντονο πόνο στη μέση ο οποίος επιμένει, μην το παραμελήσετε και απευθυνθείτε άμεσα στον Ορθοπαιδικό σας.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Γεωργούδης Μιχάλης μπορεί να σας καθοδηγήσει στην κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με την σοβαρότητα των συμπτωμάτων σας, ώστε να επιστρέψετε άμεσα στις καθημερινές σας δραστηριότητες, χωρίς κανένα περιορισμό.

 

Είδη οσφυαλγίας

Η οσφυαλγία, με βάση το χρονικό διάστημα το οποίο διαρκεί και εξελίσσεται, μπορεί να χαρακτηριστεί ως εξής:

  • Οξεία Οσφυαλγία (διάρκεια συμπτωμάτων λιγότερο από ένα μήνα)

Κάνει την εμφάνιση της ως μια κρίση πόνου στο σημείο της μέσης μετά από κάποια βαριά δραστηριότητα όπως άρση βάρους ή παρατεταμένης φόρτισης της σπονδυλικής στήλης.

  • Χρόνια Οσφυαλγία (διάρκεια πέραν του 1 έτους)

Είναι το αποτέλεσμα της ελλιπούς θεραπείας της οξείας οσφυαλγίας. Ο πάσχων παρουσιάζει πόνο στο σημείο της μέσης, συνήθως σε μικρό αλλά εξίσου ενοχλητικό βαθμό που, όμως, του επιτρέπει να ακολουθεί την καθημερινή δραστηριότητα του.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Εφόσον έχει προηγηθεί η εκδήλωση των συμπτωμάτων της οσφυαλγίας, στα πλαίσια της διάγνωσης και της αντιμετώπισης αυτής, ο πάσχων αφού επισκεφθεί τον θεράποντα ιατρό του θα υποβληθεί σε μια προσεκτική κλινική εξέταση. Η εξέταση θα συνοδεύεται με ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό σχετικά με το πώς εκδηλώθηκαν τα συμπτώματα, πού εντοπίζεται ο πόνος σε πιο έντονο βαθμό, το ιστορικό των προηγούμενων (ίσως απότομων) κινήσεων του, το χρονοδιάγραμμα του πόνου αυτού καθώς και την ρουτίνα που ακολουθεί ο ασθενής.

Ποια είναι η θεραπεία – αντιμετώπιση;

Με βάση τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων και τη σύσταση του ιατρού, ο ασθενής ξεκινά με συντηρητική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Εάν ο πόνος επιμένει και οι εξετάσεις υποδεικνύουν σοβαρότερο πρόβλημα, τότε ο ιατρός μπορεί να προχωρήσει και να συστήσει χειρουργική αντιμετώπιση.

  • Συντηρητική αντιμετώπιση

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:

  1. Αναλγητικά φάρμακα
  2. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
  3. Μυοχαλαρωτικά φάρμακα.
  4. Τοπικές εγχύσεις γλυκοκορτικοειδούς φαρμάκου (κορτιζόνης) και τοπικού αναισθητικού (Παρασπονδυλικές εγχύσεις).
  5. Ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών κορμού-λεκάνης – σταθεροποιητικές ασκήσεις κορμού με έμφαση στους κοιλιακούς και ραχιαίους μύες.
  6. Απώλεια βάρους εάν είναι απαραίτητο
  7. Άλλα είδη φυσικοθεραπείας.
  8. Χρήση διάφορων κηδεμόνων ή ζώνες οσφύος.

οσφυαλγια

  • Χειρουργική αντιμετώπιση

Η χειρουργική θεραπεία απαλλάσσει άμεσα τον ασθενή από τον πόνο, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την πηγή εκδήλωσης των συμπτωμάτων. Μπορεί να πραγματοποιηθεί:

  1. Ενδοσκοπικά (Η πλέον σύγχρονη και αναίμακτη μέθοδος) με χρήση ενδοσκοπίου και πλάγια παρασπονδυλική τομή 8 χιλιοστών, διενεργείται σε ένα χρόνο τρηματεκτομή, δισκεκτομή μόνο της κήλης και ριζόλυση – κινητοποίηση του νεύρου.
  2. Μικροχειρουργική αποσυμπίεση με χρήση χειρουργικού Μικροσκοπίου.
  3. Κλασική ανοικτή μέθοδος – ραχιαία μέση τομή.

 

Πρόληψη

Στους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την οσφυαλγία περιλαμβάνονται η άρση  βάρους έχοντας το σώμα σε μη σωστή θέση, ο λανθασμένος τρόπος καθίσματος γενικά και ειδικά πίσω από τον πάγκο εργασίας, η παχυσαρκία, το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και το κάπνισμα. Έτσι στα πλαίσια της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης της “μηχανικής” οσφυαλγίας είναι εφικτό να εφαρμόζονται μέτρα για την εξουδετέρωση αυτών των παραγόντων. Ο Ορθoπαιδικός Χειρουργός Γεωργούδης Μιχάλης, με εξειδίκευση στη Χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης συμβουλεύει τα παρακάτω:

  • Συστηματική σωματική άσκηση
  • Αποφυγή άσκοπης ορθοστασίας
  • Προσοχή στην άρση μεγάλου βάρους
  • Επιλογή κατάλληλου στρώματος/στάσης σώματος στο κρεβάτι
  • Αποφυγή πολύωρης παραμονής σε καθιστική θέση