Τι ονομάζουμε Μικροδισκεκτομή;
Μικροδισκεκτομή ονομάζουμε την χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοκήλη) με την χρήση χειρουργικού μικροσκοπίου και ειδικών μικροεργαλείων μέσω μιας πολύ μικρής χειρουργικής τομής.
Ποιες είναι οι ενδείξεις της Μικροδισκεκτομής;
Οι ενδείξεις γενικά για ένα χειρουργείο στην σπονδυλική στήλη έχουν να κάνουν με ένα άθροισμα παραγόντων με σημαντικότερο αυτών την κλινική εικόνα του ασθενούς. Σε χειρουργείο μικροδισκεκτομής οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης, λοιπόν, αποφασίζεται να καταλήξουν για οριστική λύση του προβλήματος ασθενείς οι οποίοι:
- Έχουν θορυβώδη κλινική εικόνα με νευρολογική σημειολογία στα κάτω άκρα (μείωση μυϊκής ισχύος) για διάστημα 2 έως 4 εβδομάδες υπό αγωγή και πρόγραμμα φυσικοθεραπειών χωρίς σημάδια βελτίωσης,
- Έχουν συμπτώματα οσφυαλγίας ή ισχιαλγίας – χωρίς όμως μυϊκή αδυναμία κάτω άκρων-που δεν ανταποκρίνονται σε φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπείες για διάστημα 6 έως 12 εβδομάδες
- Έχουν ιππουριδική συνδρομή (απώλεια μυϊκής ισχύς κάτω άκρων με ταυτόχρονη απώλεια ελέγχου στους σφιγκτήρες μύες ούρησης και αφόδευσης). Στην περίπτωση Ιππουριδικής Συνδρομής το χειρουργείο πρέπει να πραγματοποιείται τις πρώτες 24-48 ώρες των συμπτωμάτων για αποφυγή μόνιμης βλάβης.
Η κλινική εικόνα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την απόφαση για χειρουργείο αλλά οι εξετάσεις όπως η Μαγνητική Τομογραφία, η Αξονική Τομογραφία, οι δυναμικές Ακτινογραφίες και το Ηλεκτρομυογράφημα μας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες τόσο για τον σχεδιασμό του χειρουργείου όσο και για την πορεία της μετεγχειρητικής αποκατάστασης του ασθενούς.
Ποια είναι η διαδικασία της Μικροδισκεκτομής;
Η μικροδισκεκτομή πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και τον ασθενή σε πρηνή θέση στην χειρουργική κλίνη σε ειδικό πλαίσιο για αποφυγή πιέσεων στην θωρακική και κοιλιακή χώρα. Στη συνέχεια γίνεται ακριβής εντοπισμός του επιπέδου βλάβης (η περιοχή που βρίσκεται η δισκοκήλη), ακτινοσκοπικά με χρήση μηχανήματος C-Arm για την ακριβή τοποθέτηση της χειρουργικής τομής. Η τομή έχει μήκος μερικών εκατοστών (κάτω από 5cm) και ειδικοί διαστολείς τοποθετούνται ακριβώς πάνω από το σημείο επέμβασης, ελαχιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τυχόν τραυματισμούς σε ιστούς, όπως μύες και σύνδεσμοι.
Μετά την τοποθέτηση των ειδικών διαστολέων, ο Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης με τη βοήθεια του χειρουργικού μικροσκοπίου προχωράει στην αφαίρεση μόνο της κήλης του μεσοσπονδυλίου δίσκου αφήνοντας το υπόλοιπο δισκικό υλικό λειτουργικό στο μεσοσπονδύλιο διάστημα.
Αφού αφαιρεθεί το τμήμα του δίσκου, η νευρική ρίζα κινητοποιείται (ριζόλυση) και ελέγχεται το χειρουργικό πεδίο για αιμορραγία ή υπολειμματικά κομμάτια δίσκου. Αφού γίνει επιμελής έκπλυση του τραύματος, αφαιρούνται οι διαστολείς και γίνεται σύγκλειση των ιστών ανά στρώματα. Το δέρμα συρράπτεται με συνεχόμενη ενδοδερμική απορροφήσιμη ραφή και καλύπτεται με αδιάβροχο επίθεμα.
Η διάρκεια της επέμβασης συνήθως δεν υπερβαίνει την μία ώρα.
Θεωρείται μια σύγχρονη, ασφαλής, λεπτού χειρισμού χειρουργική μέθοδος για την άμεση ανακούφιση της όσφυο-ισχιαλγίας από δισκοκήλη με ελάχιστο τραυματισμό.
Χρήσιμες Μετεγχειρητικές Οδηγίες από τον ιατρό Γεωργούδη Μιχάλη
- Ο ασθενής κινητοποιείται την ίδια μέρα, μερικές ώρες μετά την χειρουργική επέμβαση, με χρήση ζώνης οσφύος όπου περπατάει αυτόνομα και είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετηθεί.
- Εξέρχεται περιπατητικός την επόμενη μέρα του χειρουργείου με διάρκεια νοσηλείας μικρότερη από 24 ώρες.
- Μπορεί να επιστρέψει στην οικία του μέσω Ι.Χ. οχήματος καθιστός στην θέση του συνοδηγού με την πλάτη του καθίσματος ελαφρώς προς τα πίσω σε αναπαυτική θέση για αποφυγή των κάθετων φορτίων και κραδασμών.
Ποιος είναι ο στόχος της Μικροδισκεκτομής;
Ο στόχος της Μικροδισκεκτομής είναι η αποσυμπίεση της νευρικής ρίζας και κατ’ επέκταση η ανακούφιση του ασθενούς από τα συμπτώματα όπως ο πόνος, τα μουδιάσματα και σε σοβαρότερες περιπτώσεις η μυϊκή αδυναμία των κάτω άκρων.
Πόσο αποτελεσματική είναι η Μικροδισκεκτομή;
Η μικροδισκεκτομή είναι επέμβαση με άνω του 95% επιτυχία και πλήρη υποχώρηση του πόνου άμεσα μετεγχειρητικά.
Η ριζίτιδα (πόνος στο πόδι) συνήθως εξαφανίζεται άμεσα μετεγχειρητικά ενώ τα μουδιάσματα μπορεί να καθυστερήσουν να υποχωρήσουν (μερικές εβδομάδες). Είναι αναμενόμενη μια μικρή δυσφορία στην μέση, καθώς παίρνει λίγο χρόνο μέχρι την ολική αποκατάσταση. Το μούδιασμα στο πόδι, θα φύγει σε μερικές εβδομάδες. Ο ασθενής μόλις γυρίσει σπίτι του, θα λαμβάνει ήπια παυσίπονα.
Ο ιατρός συμβουλεύει τον ασθενή να αποφεύγει για 6 εβδομάδες την άρση βαρών και τις στροφές κορμού ή γενικότερα τις βαριές εργασίες, έως ότου επουλωθεί η πληγή στον δακτύλιο του δίσκου.
Πόσο επείγει το χειρουργείο;
Το πόσο επείγει ή κατά πόσον μπορεί να καθυστερήσει η επέμβαση είναι σε άμεση συσχέτιση με τα αίτια που ευθύνονται για την απόφαση της χειρουργικής αντιμετώπισης.
- Αν το αίτιο είναι μόνο η όσφυο –ισχιαλγία, ο κίνδυνος είναι ο πόνος να γίνει χρόνιος δηλ. να μην αντιμετωπίζεται με τα συνήθη μέτρα (φάρμακα, ασκήσεις, φυσικοθεραπεία κλπ.) και να παρεμβαίνει με αρνητικό τρόπο στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του ασθενούς δηλ. να εμποδίζει την προσωπική και επαγγελματική ζωή του. Χρόνιος πόνος ( ο πόνος άνω των 3 μηνών ) τείνει να γίνεται ψυχοσωματικός επηρεάζοντας με αυτό τον τρόπο το συναίσθημα των ασθενών προκαλώντας «φαινομενικά» αίσθημα ακόμα δυνατότερου πόνου.
Καθυστερώντας όμως μια επέμβαση θεωρητικά όχι τόσο επείγουσα, επιδεινώνονται οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις στη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα και η επέμβαση να γίνεται δυσκολότερη όσο πιο καθυστερημένα γίνει και η μετεγχειρητική αποκατάσταση να χρειάζεται περισσότερο χρόνο.
- Αν το αίτιο είναι και η συνυπάρχουσα μυϊκή αδυναμία κάτω άκρου, υπάρχει ο κίνδυνος είναι η χρόνια πίεση πάνω στο νεύρο να προκαλέσει μόνιμη βλάβη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εγκατεστημένη πλέον πάρεση – παράλυση, με τον ασθενή, ανάλογα με ποιοι μύες επηρεάζονται, να μην μπορεί να κινητοποιηθεί φυσιολογικά και να παρουσιάζει προβλήματα βάδισης και κίνησης όπως να περπατάει κουτσαίνοντας, να σέρνει το πόδι ή να έχει συχνές πτώσεις.
Φωτογραφίες από το προσωπικό αρχείο του ιατρού 10 μέρες μετά από Οσφυϊκή Μικροδισκεκτομή
Μετεγχειρητική περίοδος
Από την ημέρα του χειρουργείου μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας επούλωσης του ινώδους δακτυλίου του μεσοσπονδυλίου δίσκου (συνολική περίοδος 6 εβδομάδων), είναι απαραίτητη η χρήση ζώνης οσφύος, ώστε να αποφευχθεί και η παραμικρή πιθανότητα υποτροπής. Συστήνεται, επίσης, η άμεση έναρξη φυσικοθεραπειών από την πρώτη μετεγχειρητική εβδομάδα, με έμπειρο φυσικοθεραπευτή και την συνεχή επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
Στο διάστημα της 1ης και 2ης εβδομάδας, μπορείτε να ξεκινήσετε να απασχολείστε με εργασίες γραφείου και ελαφρά σωματική εργασία.
Στο τέλος της 2ης μετεγχειρητικής εβδομάδας γίνεται εξέταση στο ιατρείο τόσο για την χειρουργική τομή όσο και για την κλινική κατάσταση του ασθενούς. Η σύγκλειση του τραύματος γίνεται με ενδοδερμική ραφή οπότε δεν υπάρχει ανάγκη αφαίρεσης ραμμάτων παρά μόνο έλεγχος της πορείας επούλωσης.
Την 3η βδομάδα περίπου θα είστε σε θέση να πάτε για κολύμπι και να αυξήσετε τις δραστηριότητες σας.
Μετά το πέρας του διαστήματος των 6 εβδομάδων, είναι καλό να ξεκινήσετε ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού – λεκάνης, πάντα υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση ενός ειδικού. Ταυτόχρονα μπορείτε να συνεχίσετε σταδιακά τις πρότερες αθλητικές σας δραστηριότητες.
Κατά την διάρκεια των πρώτων 6 εβδομάδων αποφεύγετε οποιαδήποτε σκληρή σωματική εργασία ή άσκηση, ενώ στη συνέχεια μπορείτε να αυξάνεται σταδιακά ένταση και ρυθμό.
Η εμπειρία μας στο συγκεκριμένο τομέα μας έχει βοηθήσει στο να ορίσουμε και να ακολουθούμε συγκεκριμένο μετεγχειρητικό πρωτόκολλο αποκατάστασης (με πολύ συγκεκριμένες οδηγίες όσον αφορά τον χρόνο – διάστημα βάδισης / χρόνο σε κάθισμα / ασκήσεις κορμού) για τις πρώτες έξι εβδομάδες, με το οποίο έχουμε μηδενικά ποσοστά υποτροπών.
Τι κίνδυνος υπάρχει για εμφάνιση επιπλοκών;
Ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών είναι εξαιρετικά χαμηλός, με πιο συχνές από αυτές να είναι αιμάτωμα, φλεγμονή, διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Όλες σχεδόν οι επιπλοκές της μικροδισκεκτομής είναι αντιμετωπίσιμες. Για την ελαχιστοποίηση τους, όμως, λαμβάνονται επιπλέον προληπτικά μέτρα, όπως είναι η ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων τόσο κατά την διάρκεια του χειρουργείου όσο και κατά την παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο και η υποδόρια χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων για ένα διάστημα μετεγχειρητικά. Γενικά όμως η μικροδισκεκτομή χαρακτηρίζεται ως επέμβαση ελαχίστων επιπλοκών.
Επισκεφτείτε τον Χειρουργό Ορθοπαιδικό Γεωργούδη Μιχάλη στη Χαλκίδα. Ο ιατρός ειδικεύεται στις παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και διαθέτει εμπειρία στην αντιμετώπιση ακόμα και πολύπλοκων περιστατικών μα βαριά συμπτωματολογία.