Ρήξη Μηνίσκου

riksi-miniskou

Η ρήξη μηνίσκου αποτελεί μία κοινή αθλητική κάκωση του γόνατος. Προκαλείται τόσο σε νέους ανθρώπους, λόγω τραυματισμού (κάκωση μηνίσκου) όσο και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας λόγω φθοράς των οστών του γόνατος.

 

Πού βρίσκεται ο μηνίσκος;

Ο μηνίσκος είναι ένας τύπος χόνδρου σχήματος C που βρίσκεται στην άρθρωση του γόνατός, ανάμεσα στο μηριαίο οστό και την κνήμη. Κάθε άρθρωση του γόνατος έχει δύο μηνίσκους – ένα στην εξωτερική πλευρά της άρθρωσης του γόνατος (έξω μηνίσκος) και ένα στην εσωτερική πλευρά της άρθρωσης (έσω μηνίσκος).

riksi-miniskouriksi-miniskou

 

Ποια είναι τα αίτια της ρήξης μηνίσκου;

Η ρήξη μηνίσκου προκύπτει συνήθως από οξεία βλάβη στο γόνατο, ως επί το πλείστο μετά από ακραία κάμψη ή στροφή κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας.

riksi-miniskou

Μπορεί, όμως, να προκληθεί και λόγω φθοράς και εκφύλισης, αίτια που σχετίζονται με την ηλικία. Καθώς μεγαλώνουμε, οι μηνίσκοι εξασθενούν και γίνονται πιο εύθραυστοι και επιρρεπείς σε βλάβες.

 

Τύποι Ρήξης Μηνίσκου

riksi-miniskou

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ρήξης μηνίσκου που κατηγοριοποιούνται με βάση ορισμένα κριτήρια, όπως την κατεύθυνση που παρουσιάζει η ρήξη, την απόστασή της από τη μηνισκοθυλακική συμβολή, το πού εντοπίζεται, το εάν επεκτείνεται σε ολόκληρο το μηνίσκο και τη μετατόπισή της.

  • Ανάλογα με την κατεύθυνση: Επιμήκης, εγκάρσια, λοξή, οριζόντια και συνδυασμός των ανωτέρω. Οι επιμήκεις ρήξεις που εκτείνονται από το πρόσθιο έως το οπίσθιο κέρας του μηνίσκου αναφέρονται ως ρήξεις «λαβής κάδου», ενώ οι λοξές αναφέρονται ως ρήξεις «ράμφους παπαγάλου».
  • Ανάλογα με την απόσταση της ρήξης από την μηνισκοθυλακική συμβολή: ρήξεις στην ερυθρή-ερυθρή ζώνη, στην ερυθρή-λευκή ζώνη και στην λευκή-λευκή ζώνη. Η ταξινόμηση αυτή υποδηλώνει την αιμάτωση του μηνίσκου και έχει ιδιαίτερη προγνωστική αξία για την επούλωση της ρήξεως μετά από συρραφή.
  • Ανάλογα με την εντόπιση: ρήξεις του προσθίου τριτημορίου (πρόσθιο κέρας), του μέσου τριτημορίου και του οπισθίου τριτημορίου (οπίσθιο κέρας).
  • Με βάση την επέκταση της ρήξης ή όχι σε όλο το πάχος του μηνίσκου: Τέλειες (επέκταση σε όλο το πάχος) και ατελείς (μερική ρήξη).
  • Με βάση τη δυνατότητα παρεκτόπισης με την αρθροσκοπική λαβίδα ψηλάφησης (probe): Σταθερές (παρεκτόπιση <3 mm) και ασταθείς (παρεκτόπιση >3mm), διαφορά που έχει ιδιαίτερη σημασία στην θεραπευτική προσέγγιση.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου;riksi-miniskou

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που σχετίζονται με τις ρήξεις μηνίσκου είναι ο πόνος, η δυσκαμψία και το οίδημα στην άρθρωση του γόνατος. Παράλληλα, ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα του τραυματισμού, άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αίσθηση «μπλοκαρίσματος» ή «κλικ» κατά το περπάτημα.
  • Αδυναμία να λυγίσει ή να εκταθεί πλήρως το γόνατο.
  • Αίσθηση αστάθειας στο γόνατο.

Παρόμοια συμπτώματα ενδέχεται να παρουσιαστούν και σ’ ένα περιστατικό οστεοαρθρίτιδας γόνατος και γι’ αυτό η ορθή διάγνωση αποτελεί κλειδί για την επιλογή της θεραπείας.

 

Πώς γίνεται η σωστή διάγνωση;

Η διάγνωση μιας ρήξης μηνίσκου απαιτεί ιατρικό ιστορικό, φυσική εξέταση και απεικονιστικό έλεγχο – συνήθως με μαγνητική τομογραφία κατά γόνυ άρθρωσης.

  • Ιατρικό ιστορικό

Ο Ορθοπαιδικός θα σας θέσει ερωτήσεις σχετικά με τον πόνο και τον μηχανισμό κάκωσης στο γόνατό σας, προκειμένου να καθοριστεί μια πρώτη διαγνωστική προσέγγιση του προβλήματος.

  • Κλινική εξέταση

Μετά τη λήψη ιατρικού ιστορικού, ο Ορθοπαιδικός θα πραγματοποιήσει μια κλινική εξέταση στην οποία θα αξιολογήσει το πρήξιμο, την ευαισθησία και το εύρος κίνησης. Ταυτόχρονα ελέγχεται η μυϊκή ισχύς των ποδιών, ο τρόπος βαδίσματος καθώς και η ικανότητά σας να εκτείνετε / λυγίσετε πλήρως το γόνατο μόνοι σας.

 

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία που συνίσταται διαφέρει ανάλογα τον τύπο της ρήξης μηνίσκου και το περιστατικό. Αρχικά, εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία για την αντιμετώπιση του πόνου. Εάν αποτύχουν οι συγκεκριμένες μέθοδοι, και έπειτα από κατάλληλη καθοδήγηση από τον Ορθοπαιδικό, η ρήξη μηνίσκου αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

Συντηρητική θεραπεία

  • Ανάπαυση σκέλους με τροποποίηση των δραστηριοτήτων και πιθανή αποφόρτιση με χρήση βακτηρίων.
  • Παγοθεραπεία.
  • Ελαστική περίδεση γόνατος.
  • Ανάρρωπη θέση σκέλους ιδιαίτερα κατά την ανάπαυση.
  • Φαρμακευτική αγωγή (Μη στεροειδές αντιφλεγμονώδη φάρμακα και παυσίπονα).
  • Φυσικοθεραπεία.

Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση έχει τα καλύτερα αποτελέσματα όταν τα κύρια συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου είναι μηχανικά. Αυτό συμβαίνει όταν η ρήξη μηνίσκου προκαλεί αίσθηση μπλοκαρίσματος ή κλειδώματος της άρθρωσης του γόνατος με συνοδό έντονο πόνο.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι χειρουργικών επεμβάσεων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία μιας ρήξης μηνίσκου:

 

Αρθροσκοπική Μηνισκεκτομή

Η μηνισκεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του καταστραμμένου τμήματος του μηνίσκου, υποκατηγορία της γενικότερης θεραπείας αρθροσκόπηση γόνατος. Αποτελεί τη συχνότερη χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του μηνίσκου.

riksi-miniskou riksi-miniskou

 

Συρραφή μηνίσκου

Η συρραφή μηνίσκου είναι μια χειρουργική διαδικασία που γίνεται για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου μηνίσκου. Η συρραφή μηνίσκου μπορεί να αποκαταστήσει την φυσιολογική ανατομία του γόνατος και να έχει καλύτερη μακροπρόθεσμη πρόγνωση όταν είναι επιτυχής. Ωστόσο, η συρραφή μηνίσκου είναι μια απαιτητική χειρουργική επέμβαση, η ανάρρωση απαιτεί μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και, λόγω της περιορισμένης παροχής αίματος στον μηνίσκο, δεν είναι πάντα δυνατή.

 

Μεταμόσχευση μηνίσκου

Η μεταμόσχευση μηνίσκου πλέον συνίσταται στην χρήση συνθετικών μοσχευμάτων μηνίσκου. Τα συνθετικά μοσχεύματα αποτελούνται από βιοαπορροφήσιμο υλικό, το οποίο μετά από την εισροή αίματος στο εσωτερικό τους συμβάλλει στην ανάπλαση  νέο μηνισκικό ιστό στο γόνατο του ασθενούς. Η αποκατάσταση μετά από μια τέτοιου τύπου χειρουργική επέμβαση είναι χρονοβόρα διότι η ανάπτυξη ιστού μέσα στο ικρίωμα αποτελεί μια αρκετά αργή διαδικασία.

 

Η εξατομικευμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της πάθησης του μηνίσκου είναι σημαντική, καθώς η κατάλληλη θεραπεία εξαρτάται από το κάθε περιστατικό και τον τύπο της ρήξης μηνίσκου. Συμβουλευτείτε τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Γεωργούδη Μιχάλη για την άμεση αποκατάσταση και την ταχεία ανάρρωση της ρήξης μηνίσκου.