Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου

 

riksi-prosthiou-xiastou

Τι είναι η ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου;

Η ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου είναι μια σοβαρή κάκωση για την άρθρωση του γόνατος και ένας από τους συχνότερους αθλητικούς τραυματισμούς, ειδικά σε αθλήματα υψηλών απαιτήσεων με αιφνίδιες αλλαγές κατεύθυνσης.

 

Πού βρίσκεται ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος;

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος βρίσκεται στο κέντρο της άρθρωσης του γόνατος και συνδέει το πίσω έξω μέρος του μηρού με το πρόσθιο μέρος της κνήμης. Αποτελεί τον βασικότερο σταθεροποιητή του γόνατος κατά τις στροφικές κινήσεις, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει την πρόσθια παρεκτόπιση της κνήμης.

 

riksi-prosthiou-xiastou

Ποιος είναι ο μηχανισμός κάκωσης;

Ο μηχανισμός κάκωσης σε μια ρήξη πρόσθιου χιαστού μπορεί να είναι η απότομη αλλαγή κατεύθυνσης, η προσπάθεια έντονης  επιβράδυνσης, η απότομη στάση, η ανώμαλη προσγείωση μετά από ένα άλμα, η άμεση πλήξη – σύγκρουση ή ο συνδυασμός κάποιων από τα ανωτέρω.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Αρχικά συμπτώματα είναι ο πόνος την στιγμή της κάκωσης, ο οποίος συνοδεύεται συνήθως με έναν χαρακτηριστικό ήχο και το αίσθημα της ρήξης του συνδέσμου. Μετά τον τραυματισμό, εντός του πρώτου 24ώρου, προκαλείται αίμαρθρο, λόγω της αιμορραγίας του προσθίου χιαστού συνδέσμου εντός της άρθρωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το γόνατο να πρήζεται, να παρουσιάζει μείωση του εύρους κίνησης και να είναι επώδυνο.

riksi-prosthiou-xiastou riksi-prosthiou-xiastou

Πώς προκύπτει  η διάγνωση;

Η διάγνωση πραγματοποιείται με την συναξιολόγηση όλων των παραγόντων όπως το ιστορικό του τραυματισμού, τον μηχανισμό κάκωσης, τα συμπτώματα και την κλινική εξέταση. Ο ορθοπαιδικός θα ελέγξει τη σταθερότητα του γόνατος με ειδικά τεστ, ενώ παράλληλα θα γίνει σύγκριση με το υγιές γόνατο. Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει δοκιμασίες και τεστ σταθερότητας όπως το Lachman test, το Pivot shift test και την δοκιμασία για «πρόσθιο συρτάρι».riksi-prosthiou-xiastou

Οι απεικονιστικές εξετάσεις έχουν ενταχθεί πλέον στην διαδικασία της διάγνωσης και χρησιμοποιούνται ως ένα πολύ χρήσιμο διαφοροδιαγνωστικό εργαλείο. Η Μαγνητική Τομογραφία έρχεται να επιβεβαιώσει την διάγνωση καθώς μπορεί να αναδεικνύει βλάβες των συνδέσμων, των τενόντων και του αρθρικού χόνδρου ενώ η ακτινογραφία χρειάζεται για να αποκλεισθεί η συνύπαρξη καταγμάτων.

 

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία οφείλει να είναι εξατομικευμένη για τον εκάστοτε τραυματισμό. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να  λαμβάνονται υπόψιν παράγοντες όπως:

  • Ηλικία
  • Χρόνος του τραυματισμού
  • Βαθμός αστάθειας της άρθρωσης
  • Καθημερινές ανάγκες και δραστηριότητες του τραυματία
  • Συνυπάρχουσες κακώσεις (σε περιπτώσεις πολυτραυματία)

Το καταλληλότερο είδος θεραπευτικής προσέγγισης προκύπτει από τη συνδυαστική εξέταση των παραπάνω. Αυτή μπορεί να είναι μέσω χειρουργικής αποκατάστασης  ή συντηρητικής αντιμετώπισης.

Απευθυνθείτε στον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Γεωργούδη Μιχάλη για να σας κατευθύνει κατάλληλα στην σωστή θεραπεία ανάλογα την περίπτωσή σας.

 

  • Συντηρητική αντιμετώπιση

Κατά την συντηρητική θεραπεία καλό είναι να ξεκαθαριστεί εξαρχής πως σκοπό δεν έχουμε την αποκατάσταση της ρήξης αλλά την ενδυνάμωση – εκπαίδευση των υπολοίπων δομών του γόνατος ώστε να προσδίδουν επιπλέον σταθερότητα στην άρθρωση.

Η συντηρητική αντιμετώπιση μετά την οξεία φάση περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης με ασκήσεις ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου φυσικοθεραπευτή. Αν όμως ο ασθενής μετά από ένα πλήρες πρόγραμμα αποκατάστασης συνεχίζει να έχει αίσθημα αστάθειας ή παρουσιάσει νέο τραυματισμό, τότε θα πρέπει να δοθεί  οριστική λύση με χειρουργείο.

riksi-prosthiou-xiastou riksi-prosthiou-xiastou

  • Χειρουργική αποκατάσταση – Συνδεσμοπλαστική

Η χειρουργική θεραπεία για την ρήξη πρόσθιου χιαστού με συνδεσμοπλαστική αποκαθιστά πλήρως την ομαλή λειτουργία του γόνατος, επαναφέροντας τη σταθερότητα και την φυσιολογική κίνηση της άρθρωσης, επιτρέποντας την επιστροφή σε κάθε είδους αθλητικές και άλλες απαιτητικές δραστηριότητες. Η χειρουργική αντιμετώπιση πρέπει να επιλέγεται σε νέους και σε δραστήρια άτομα κάθε ηλικίας καθότι σε ένα γόνατο χωρίς πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο, οι υπόλοιπες ενδαρθρικές δομές υπόκεινται σε πολλαπλάσια καταπόνηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πρόωρη φθορά και βλάβη ειδικά στους μηνίσκους και στον αρθρικό χόνδρο με επακόλουθη αποδιοργάνωση και πρόωρη εκφύλιση άρθρωσης.