Η συνδεσμοπλαστική του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου αποτελεί τη χειρουργική αντιμετώπιση της συχνής αθλητικής κάκωσης, ρήξη πρόσθιου χιαστού. Περιλαμβάνει ουσιαστικά την ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου με τη χρήση μοσχεύματος από τον ίδιο τον ασθενή.
Τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται προέρχονται από τένοντες των οπίσθιων μηριαίων, μέρος του επιγονατιδικού τένοντα ή σπανιότερα, του τετρακεφάλου. Σε ειδικές περιπτώσεις και όταν υπάρχουν πολλαπλές συνδεσμικές κακώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθούν συνθετικά μοσχεύματα.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Γεωργούδης Μιχάλης διαθέτει πολυετή εμπειρία στην χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων του γόνατος, προσφέροντας ασφαλή και οριστική θεραπεία σε περιπτώσεις ρήξης πρόσθιου χιαστού.
Πώς γίνεται η επέμβαση;
Η επέμβαση γίνεται αρθροσκοπικά από δύο μικρές τομές πλάτους περίπου ενός εκατοστού. Το χειρουργείο πραγματοποιείται με γενική ή ραχιαία αναισθησία.
Κατά την αρθροσκόπηση ελέγχονται και διορθώνονται τυχόν συνυπάρχουσες βλάβες των μηνίσκων ή αλλοιώσεις προερχόμενες από τους χόνδρους. Ακολουθεί η δημιουργία των τούνελ στον μηρό και την κνήμη μέσα στα οποία θα καθηλωθεί το ειδικά διαμορφωμένο μόσχευμα του προσθίου χιαστού συνδέσμου. Τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούμε πλέον είναι αποκλειστικά αυτομοσχεύματα από τον ίδιο τον τραυματία, με προτίμηση συνήθως τους οπίσθιους μηριαίους – Ημιτενοντώδη / Ισχνό (σε πρωτεύον – Primary χειρουργείο) και τον επιγονατιδικό τένοντα (σε περιπτώσεις επαναρρήξεων – Revision).
Γιατί επιλέγεται αρθροσκοπική τεχνική;
Με την αρθρόσκοπηση, ο ασθενής επωφελείται πολλαπλά αφού η συγκεκριμένη μέθοδος υπερισχύει των εναλλακτικών. Συγκεκριμένα, τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης είναι:
- Σχεδόν Ατραυματική μέθοδος θεραπείας
- Ελάχιστος πόνος
- Άμεση Ανάρρωση
- Γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα
- Δεν απαιτεί πολυήμερη νοσηλεία
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;
Οι πιθανές επιπλοκές ευτυχώς είναι κάτω από το 5% συνολικά, με τις πιο συχνές να είναι η μερική δυσκαμψία ή το έλλειμμα έκτασης της άρθρωσης. Σπανιότερα μπορεί να υπάρξει αποτυχία της ενσωμάτωσης του μοσχεύματος ή επαναρρήξη αυτού, μετεγχειρητική φλεγμονή ή φλεβοθρόμβωση.
Ποια είναι η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο;
Μετά το χειρουργείο ο ασθενής προγραμματίζεται για ένα πλάνο επανελέγχων σε τακτά χρονικά διαστήματα:
- 7η ημέρα: Πραγματοποιείται έλεγχος του τραύματος
- 14η ημέρα: Γίνεται αφαίρεση ραμμάτων
- Ανά μήνα μέχρι και τον 6ο μήνα: Αξιολογείται η κινητικότητα – σταθερότητα και η συνολική συμπεριφορά της άρθρωσης του γόνατος στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες.
Η φυσική αποκατάσταση μετά από ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι πολύ σημαντικό μέρος της διαδικασίας της μετεγχειρητικής επανόδου. Οι φυσικοθεραπείες αρχικώς επικεντρώνονται στο οίδημα της άρθρωσης, στην ανάκτηση του πλήρους εύρους κίνησης και την παθητική – ισομετρικού τύπου ενδυνάμωση. Εν συνεχεία, περιλαμβάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης (κλειστής αλυσίδας) που δεν ελλοχεύουν κίνδυνο για το μόσχευμα, ενώ προς το τέλος της αποκατάστασης, περιλαμβάνεται πλήρες ασκησιολόγιο (ανοικτής αλυσίδας). Οι ασκήσεις που προτείνονται θα επιταχύνουν την πλήρη επιστροφή του ασθενούς στις προ-χειρουργείου δραστηριότητες του. Αυτό συνήθως είναι εφικτό εντός 4 – 6 μηνών.