Σπονδυλική Στένωση

 

spondyiki-stenwsi

Τι είναι η Σπονδυλική Στένωση;

Με τον όρο σπονδυλική στένωση εννοούμε την ελάττωση της διαμέτρου μίας περιοχής στο σπονδυλικό σωλήνα, με αποτέλεσμα την πίεση στον νωτιαίο μυελό ή στα νεύρα του σπονδυλικό σωλήνα.

Αυτή η στένωση προκαλείται συνήθως από οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις (φθορά) των αρθρώσεων, των συνδέσμων (πάχυνση ωχρού συνδέσμου) και των μεσοσπονδύλιων δίσκων που έχουν σαν αποτέλεσμα την ελάττωση του χώρου που είναι διαθέσιμος για τα νεύρα.

Αρχικά μπορεί να εκδηλωθεί σαν πόνος στους γλουτούς, στους μηρούς και στις γαστροκνημίες ιδιαίτερα  κατά την όρθια θέση και την βάδιση.

spondyiki-stenwsi

 

spondyiki-stenwsi

Από το προσωπικό αρχείο του ιατρού

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Η σπονδυλική στένωση εκδηλώνεται συνήθως σε ενήλικες άνω των 50 ετών. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί έως κάτι τους προκαλέσει επιπλέον πίεση των νεύρων (όπως μια κήλη δίσκου ή ένας τραυματισμός στην οσφυϊκή μοίρα) ή μέχρι η ελάττωση της διαμέτρου του σπονδυλικού σωλήνα φτάσει σε σημείο που πλέον η πίεση στα νεύρα να είναι συνεχόμενη. Αυτός συνήθως είναι και ο λόγος που η πλειονότητα των ασθενών αναφέρουν σταδιακή επιδείνωση των συμπτωμάτων σε βάθος χρόνου.

Κλασσικό παράδειγμα η διαλείπουσα χωλότητα, κατά την οποία οι ασθενείς συνήθως αναφέρουν σταδιακή ελάττωση της απόστασης που μπορεί να διανύσουν πριν να χρειαστεί να καθίσουν.

Καθώς ο σπονδυλικός σωλήνας στενεύει, ενδέχεται να πιέζει και να ερεθίζει το νωτιαίο μυελό ή/και τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας έτσι συμπτώματα στα κάτω άκρα, όπως μουδιάσματα, τσιμπήματα, απώλεια μυϊκής ισχύος.

 

 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης;

Το χαρακτηριστικό της πάθησης είναι ότι τα συμπτώματα εκλύονται σε θέση ορθοστασίας και στη βάδιση (Νευρογενής Διαλείπουσα Χωλότητα). Η απόσταση βέβαια που μπορεί να περπατήσει κάποιος πριν να εμφανιστούν τα συμπτώματα ή το χρονικό περιθώριο που μπορεί να είναι σε ορθοστασία διαφέρει ανά περίπτωση ασθενούς και είναι σε άμεση συσχέτιση με την βαρύτητα της εκάστοτε στένωσης.

spondyiki-stenwsi spondyiki-stenwsi

Η νευρογενής διαλείπουσα χωλότητα θα πρέπει να διαφοροδιαγιγνώσκεται από την αγγειακής αιτιολογίας χωλότητα, με Doppler εξέταση των αγγείων. Το διαφοροδιαγνωστικό της αγγειακής χωλότητας είναι ότι όταν εμφανίζεται κατά τη βάδιση, δεν υποχωρεί με την καθιστική θέση.

Γενικότερα, τα συμπτώματα της σπονδυλικής και της τρηματικής στένωσης που αφορούν, κυρίως τα κάτω άκρα, συνοδεύονται σε αρκετές των περιπτώσεων από πόνο/ενοχλήσεις στην οσφύ, λόγω της εκφύλισης των ανατομικών της δομών (σπονδυλικές αρθρώσεις, ιερολαγόνιες αρθρώσεις, σύνδεσμοι).

 

spondyiki-stenwsi

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της οσφυϊκής στένωσης;

Τα συμπτώματα της οσφυϊκής στένωσης είναι:

  • Πόνος στα πόδια κυρίως από τους γλουτούς μέχρι τις γαστροκνημίες, ο οποίος επιδεινώνεται κατά τη βάδιση και βελτιώνεται στην καθιστική θέση.
  • Οσφυαλγία η οποία κατά κανόνα βελτιώνεται κατά την πρόσθια κάμψη του κορμού και με την καθιστή θέση.
  • Καψίματα, μουδιάσματα, μυρμηγκιάσματα ή αίσθηση βελόνων στα κάτω άκρα.
  • Μυϊκή αδυναμία κάτω άκρων, ειδικά σε παραμελημένες ή μεγάλες στενώσεις οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης.
  • Πολύ σπάνια οι ασθενείς μπορεί να έχουν και διαταραχές που αφορούν τις κενώσεις ή/και την ούρηση.

 

spondyiki-stenwsi

Ποια είναι η θεραπεία για τη Σπονδυλική Στένωση;

Η σπονδυλική στένωση αντιμετωπίζεται με την πεταλεκτομή, μία χειρουργική διαδικασία αφαίρεσης ενός τμήματος του οστού. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ο κατάλληλος ελεύθερος χώρος στο σημείο της στένωσης και μειώνεται η πίεση που ασκείται στο νωτιαίο μυελό και στα νεύρα του σπόνδυλου.

Μετά το χειρουργείο απαιτούνται φυσικοθεραπείες, οδηγίες κινητοποίησης και ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού. Με τον κατάλληλο κι εξειδικευμένο στη Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης Ορθοπαιδικό Χειρουργό μπορεί να αποφευχθεί πλήρως ο κίνδυνος υποτροπών και σπονδυλικής αστάθειας.