Σύνδρομο Απιοειδούς Μυός

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Σύνδρομο Απιοειδούς Μυός

    Το σύνδρομο απιοειδούς μυός αφορά την, όχι και τόσο συχνή, συμπίεση του ισχιακού νεύρου από τον ομώνυμο μυ, η οποία προκαλεί συμπτώματα ισχιαλγίας. Η διάγνωσή του μπορεί συχνά να διαλάθει καθώς απαιτεί ενδελεχή κλινική εξέταση και υψηλή διαγνωστική υποψία από τον θεράποντα Ορθοπαιδικό.

    Ανατομία: Τι είναι ο απιοειδής μυς;

    Ο απιοειδής μυς (άπιον ή απίδι ή αχλάδι), όπως προδίδει και η ονομασία του, έχει τριγωνικό, αχλαδοειδές σχήμα. Εκφύεται από την πρόσθια επιφάνεια του ιερού οστού και καταφύεται στην έσω επιφάνεια της κορυφής του μείζονα τροχαντήρα. Ανήκει στην ομάδα των βραχέων έξω στροφέων μυών του ισχίου μαζί με τους:

    • Δίδυμους μύες
    • Τετράγωνο μηριαίο
    • Έσω και έξω θυροειδή μυ

    Ανάμεσα στον απιοειδή και τον τετράγωνο μηριαίο μυ διέρχεται το ισχιακό νεύρο, ένα από τα μεγαλύτερα νεύρα του ανθρώπινου σώματος. Αυτό σχηματίζεται στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (σχηματίζεται από μια συμβολή της Ο4, το σύνολο των Ο5, Ι1, Ι2 και Ι3 πρόσθιων πρωτευόντων κλάδων, και από τμήμα της Ι4 νευρικής ρίζας) διέρχεται από το πίσω μέρος του μηρού και του γόνατος, φτάνοντας μέχρι το πέλμα.

    Σύνδρομο απιοειδούς μυός: Τι είναι;           

    Ως σύνδρομο απιοειδούς μυός ορίζεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο απιοειδής μυς ασκεί πίεση στο ισχιακό νεύρο. Αποτέλεσμα αυτής της παγίδευσης-πίεσης είναι η εκδήλωση συμπτωμάτων ισχιαλγίας χωρίς παθολογία από την σπονδυλική στήλη. Το σύνδρομο απιοειδούς μυός είναι αρκετά σπάνιο (5-8% του συνόλου των περιστατικών ισχιαλγίας) και εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 30 έως 50 ετών.

    Ποια είναι τα αίτια πρόκλησης του συνδρόμου απιοειδούς μυός;

    Το σύνδρομο απιοειδούς μυός μπορεί να προκύψει λόγω ανατομικής παραλλαγής στον μυ ή στην πορεία του ισχιακού νεύρου. Αν δεν οφείλεται σε ανατομικούς παράγοντες, τότε παρατηρείται σε περιπτώσεις με έντονη καταπόνηση του μυός (σύνδρομο υπέρχρησης).

    Αθλήματα όπως το σκι, το τένις και η ποδηλασία μεγάλων αποστάσεων μπορεί να συμβάλουν στην εκδήλωση του συνδρόμου. Επίσης, η πολύωρη οδήγηση, η έντονη γυμναστική και οι καθημερινές «κακές στάσεις», όπως για παράδειγμα το σταυροπόδι και ο ύπνος στο πλάι είναι προδιαθεσικοί παράγοντες για την πρόκληση του συνδρόμου.

    Σύνδρομο Απιοειδούς Μυός

    Σύνδρομο απιοειδούς μυός: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται;

    Τα συμπτώματα του συνδρόμου απιοειδούς μυός συνήθως είναι συνδυασμός από τα παρακάτω:

    • Πόνος στον γλουτό
    • Ισχιαλγία
    • Έντονο άλγος κατά την πίεση στην έκφυση του απιοειδούς στο ιερό οστό
    • Αιμωδίες κάτω άκρου (μουδιάσματα)

    Τα συμπτώματα επιδεινώνονται -κυρίως- μετά από παρατεταμένη ανάπαυση του ασθενούς ή κατόπιν έντονης δραστηριότητας ή ανάβασης σκαλοπατιών.

    Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

    Για τη διάγνωση του συνδρόμου απιοειδούς μυός ένας έμπειρος Ορθοπαιδικός Χειρουργός αρχίζει με την λήψη του ιστορικού του ασθενούς, το οποίο είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς ο θεράπων ιατρός αντλεί πληροφορίες σχετικά με τυχόν τραυματισμούς ή τις καθημερινές συνήθειες. Εν συνεχεία, θα ακολουθήσει η ενδελεχής κλινική εξέταση του ασθενούς εφαρμόζοντας κλινικά τεστ / δοκιμασίες.

    Σύνδρομο Απιοειδούς Μυός Σύνδρομο Απιοειδούς Μυός

    Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο απιοειδούς μυός;

    Η συνήθης θεραπευτική αντιμετώπιση για το σύνδρομο απιοειδούς μυός είναι η συντηρητική θεραπεία. Η θεραπευτική διαδικασία περιλαμβάνει τα παρακάτω:

    • Ανάπαυση
    • Τροποποίηση δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα
    • Αποχή από έντονη αθλητική δραστηριότητα
    • Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
    • Διατάσεις του απιοειδούς μυός
    • Φυσικοθεραπεία
    • Τοπική έγχυση κορτικοειδούς στο σημείο του πόνου
    • Έγχυση βιολογικών παραγόντων(PRP)

    Σπανίως κάποια περιστατικά χρήζουν χειρουργικής επέμβασης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη επί αποτυχίας της συντηρητικής μεθόδου ή σε περιπτώσεις που το σύνδρομο οφείλεται σε ανατομικές παραλλαγές. Στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η χαλάρωση του απιοειδούς μυός και η κινητοποίηση του ισχιακού νεύρου.

     

    Εάν αντιμετωπίζετε ορθοπαιδικά προβλήματα, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Γεωργούδη Μιχάλη. Ο Δρ Γεωργούδης διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην παθολογία του ισχίου και είναι ο πλέον κατάλληλος για τον σχεδιασμό ενός εξειδικευμένου θεραπευτικού πλάνου.