Τι είναι η τενοντίτιδα ώμου;
Η τενοντίτιδα ώμου είναι μια πάθηση που οφείλεται σε φλεγμονή των τενόντων της περιοχής του ώμου. Ο τένοντας που υφίσταται τις περισσότερες φορές τη φλεγμονή είναι ο υπερακάνθιος τένοντας, ο οποίος βρίσκεται στο πάνω μέρος της άρθρωσης του ώμου, γι’ αυτό και ενίοτε η πάθηση ονομάζεται απλά τενοντίτιδα υπερακανθίου. Η συγκεκριμένη πάθηση προσβάλλει συνήθως αθλητές με επαναλαμβανόμενες κινήσεις του χεριού πάνω από το επίπεδο του ώμου και γι’ αυτό πολλές φορές μπορεί να τη δούμε με την ονομασία «ώμος του κολυμβητή» ή «ώμος του τενίστα». Μπορεί ωστόσο να προσβάλει κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτου ηλικίας που καταπονεί την άρθρωση του ώμου είτε με επαναλαμβανόμενη κίνηση είτε με μια ακραία και συνήθως αδέξια κίνηση.
Ανατομία Ώμου
Η άρθρωση του ώμου αποτελείται από το βραχιόνιο οστό, το οστό της κλείδας, το οστό της ωμοπλάτης και συγκρατείται δυναμικά από ισχυρούς συνδέσμους και τένοντες. Το στροφικό πέταλο του ώμου συγκρατεί το οστό του βραχιονίου μέσα στην ωμογλήνη της ωμοπλάτης και αποτελείται από 4 μυς που καταλήγουν σε αντίστοιχους τένοντες. Αυτοί είναι οι:
- Υπερακάνθιος
- Υπακάνθιος
- Υποπλάτιος
- Ελάσσονας στρογγύλος
Τενοντίτιδα Ώμου – Πώς προκαλείται;
Η τενοντίτιδα ώμου μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες, αφού είναι η πιο συχνή αιτία εμφάνισης πόνου στον ώμο. Πιο συγκεκριμένα, η αιτιολογία εμφάνισής της αφορά σε:
- Έντονη αθλητική δραστηριότητα
- Συνεχόμενη καταπόνηση του ώμου
- Αδέξιες και απότομες κινήσεις
- Ανατομικά αίτια (ανατομικές παραλλαγές ακρωμίου οστού με αποτέλεσμα έντονη τριβή του υπερακανθίου μυός)
- Συνεχόμενη άσκηση πίεσης στην άρθρωση του ώμου (π.χ. κατά τη διάρκεια του ύπνου)
- Πτώση
- Αστάθεια της άρθρωσης του ώμου
- Περιπτώσεις αρθρίτιδας – ρευματοειδούς αρθρίτιδας
Τενοντίτιδα Ώμου & Συμπτώματα
Η τενοντίτιδα ώμου εκδηλώνεται συνήθως με έντονο και οξύ πόνο στην περιοχή. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί κατά την διάρκεια των δραστηριοτήτων – ειδικά εάν αυτές είναι έντονες – ή ακόμα και κατά την ξεκούραση με το χαρακτηριστικό σύμπτωμα «άλγος ηρεμίας» που παρουσιάζουν οι τενοντίτιδες.
Η ένταση του πόνου μπορεί να είναι τόσο αυξημένη ώστε να ξυπνάει τον ασθενή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπρόσθετα, μπορεί να εμφανιστεί πρήξιμο στην πρόσθια πλευρά του ώμου, συνδυαστικά με ευαισθησία στην περιοχή. Τέλος, η πάθηση μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία στο άνω άκρο και δυσκολία στην εκτέλεση κινήσεων ή ανύψωσης του ώμου, κατάσταση που καθιστά δύσκολη ακόμα και την εκτέλεση απλών καθημερινών δραστηριοτήτων.
Τενοντίτιδα Ώμου – Διάγνωση
Η διάγνωση της τενοντίτιδας ώμου μπορεί να πραγματοποιηθεί με σχετική ευκολία από έναν έμπειρο ορθοπαιδικό. Αρχικά, ο ιατρός λαμβάνει το ιστορικό του ασθενούς και προχωρά σε κλινική εξέταση. Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ελέγχονται το εύρος της κίνησης και η λειτουργικότητα του ώμου. Κατόπιν, προτείνει διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις (υπέρηχος, ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία). Η μαγνητική τομογραφία είναι η πλέον κατάλληλη εξέταση για την επιβεβαίωση της κλινικής διάγνωσης καθώς επίσης και για την οπτικοποίηση της εκάστοτε βλάβης.
Τενοντίτιδα Ώμου – Θεραπεία & Κόστος
Η θεραπεία της τενοντίτιδας ώμου πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική, ειδάλλως ελλοχεύει κίνδυνος για ρήξη του τένοντα.
Συντηρητική θεραπεία
Σε αρχικά στάδια, αντιμετωπίζεται με συντηρητική θεραπεία. Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς συνήθως λαμβάνουν συγκεκριμένες οδηγίες οι οποίες περιλαμβάνουν κάποια από τα παρακάτω, ανάλογα με την βαρύτητα της εκάστοτε περίπτωσης:
- Ανάπαυση
- Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
- Τροποποίηση δραστηριοτήτων
- Παγοθεραπεία
- Φυσικοθεραπεία
- Πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι για μυϊκή ενδυνάμωση
- Ενδαρθρικές εγχύσεις αυτόλογων επουλωτικών παραγόντων – πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP – Platelet Rich Plasma)
Η χειρουργική αντιμετώπιση της τενοντίτιδας ώμου εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνεται η συντηρητική θεραπεία. Όταν ο πόνος στον ώμο είναι συνεχόμενος, πάνω από 3 μήνες, οριστική λύση δίνει η αρθροσκόπηση ώμου.
Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο χειρουργός αποκτά πρόσβαση στον ώμο μέσα από μία μικρή τομή και έχοντας οπτική επαφή μέσω κάμερας υψηλής ανάλυσης μπορεί ταυτόχρονα να επιδιορθώσει τη βλάβη. Η επέμβαση πραγματοποιείται με περιοχική ή γενική αναισθησία, απαιτεί νοσηλεία λίγων ωρών και η αποκατάσταση του ασθενούς είναι άμεση και ανώδυνη.
Το κόστος της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος και την θεραπευτική επιλογή αποκατάστασης. Ο θεράπων ιατρός μετά από ενδελεχή εξέταση και αξιολόγηση της κατάστασης του ασθενούς ενημερώνει τον ασθενή για το κόστος της θεραπείας.
Ο ορθοπαιδικός χειρουργός Μιχάλης Γεωργούδης, με μεγάλη εμπειρία σε περιστατικά ορθοπαιδικών προβλημάτων και εξειδίκευση στην Αρθροσκοπική Χειρουργική, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία για την τενοντίτιδα ώμου.
Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με την τενοντίτιδα ώμου.