Αυχενική Δισκεκτομή & Σπονδυλοδεσία

 

therapeia-auxenikou

 

Τι είναι η πρόσθια αυχενική δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία (ACDF);

Η πρόσθια αυχενική δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία είναι η πιο συνηθισμένη χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που οφείλονται στην εκφύλιση ή κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου του αυχένα (θεραπεία αυχενικού).

Μ’ αυτή την επέμβαση, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός αφαιρεί ολόκληρο τον πάσχων μεσοσπονδύλιο δίσκο και τον αντικαθιστά με έναν αυχενικό κλωβό. Ο κλωβός τοποθετείται ανάμεσα στους σπονδύλους χωρίς τη χρήση πλακών και βιδών και χωρίς τις επιπλοκές της δυσφαγίας και δυσκαταποσίας μετά το χειρουργείο.

therapeia-auxenikou

 

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του χειρουργείου;

therapeia-auxenikou

Ο σκοπός του χειρουργείου αυτού είναι διπλός:

  1. Να αφαιρεθεί ο μεσοσπονδύλιος δίσκος και τα οστεόφυτα τα οποία πιέζουν τα νεύρα ή/και το νωτιαίο μυελό.
  2. Να ακινητοποιηθεί το μεσοσπονδύλιο διάστημα με την χρήση του οστικού μοσχεύματος και της σταθεροποίησης, ώστε να ελαττωθεί ο πόνος που σχετίζεται με την κίνηση του εν λόγω διαστήματος.

Η προσπέλαση είναι πρόσθια από τον τράχηλο και όχι από πίσω. Όλα γίνονται με τη χρήση μικροσκοπίου υψηλής ανάλυσης και ευκρινείας.

Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου μια ώρα και ο ασθενής παραμένει για νοσηλεία την ημέρα του χειρουργείου παίρνοντας εξιτήριο το επόμενο πρωί.

Τα συμπτώματα βελτιώνονται πάνω από το 95% των ασθενών με πάθηση μέχρι κάποιου βαθμού. Το ίδιο χειρουργείο μπορεί να εκτελεστεί και για πολλαπλά επίπεδα στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Κατά κανόνα δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές στη συγκεκριμένη θεραπεία του αυχενικού εκτός από μια δυσφαγία που εμφανίζουν οι περισσότεροι ασθενείς για μία– δύο μέρες. Η πιο συνηθισμένη απώτερη επιπλοκή είναι η αποτυχία της σπονδυλοδεσίας, η οποία όμως δεν είναι πάντα συμπωματική, δηλαδή μπορεί και να μην ενοχλεί τον ασθενή.

 

therapeia-auxenikou

 

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ (ΠΕΤΑΛΕΚΤΟΜΗ) ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑ 

Η αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού και των ριζών μπορεί να γίνει και με οπίσθια προσπέλαση του αυχένα. Η επιλογή της οπίσθιας προσπέλασης γίνεται βάση μερικών κριτηρίων, όπως: πίεση κυρίως από πίσω, σε πολλαπλά επίπεδα, μεγαλύτερες ηλικίες, φυσιολογική λόρδωση της αυχενικής μοίρας.

Κατά το χειρουργείο, γίνεται μέση οπίσθια προσπέλαση στον αυχένα (επί των ακανθωδών αποφύσεων), 5-10 εκατοστά μήκους αναλόγως των επιπέδων βλάβης. Οι μύες παραμερίζονται, αφαιρείται η ακανθώδης απόφυση και το πέταλο των σπονδύλων που συμμετέχουν στην στένωση και απελευθερώνεται ο νωτιαίος μυελός. Μετά απελευθερώνονται τα αντίστοιχα νεύρα στα τρήματα τους. Η επέμβαση συνήθως  συνδυάζεται με οπίσθια σπονδυλοδεσία.