Τροχαντηρίτιδα

 

troxantiritida

Τι είναι η Τροχαντηρίτιδα;

Τροχαντηρίτιδα ή «Τροχαντήριος θυλακίτιδα» είναι η φλεγμονή του ορογόνου θυλάκου του μείζονος τροχαντήρα του ισχίου. Ο ορογόνος θύλακος είναι ένας «σάκος» που περιέχει μικρή ποσότητα υγρού και βρίσκεται μεταξύ του οστού και των μαλακών μορίων, λειτουργώντας ως «μαξιλαράκι». Με τον τρόπο αυτό, μειώνονται οι τριβές μεταξύ των ιστών.

troxantiritida

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της τροχαντηρίτιδας;

Το κύριο σύμπτωμα της τροχαντηρίτιδας είναι ο πόνος στο σημείο του μείζονος τροχαντήρα. Ο πόνος συνήθως επεκτείνεται κατά μήκος της εξωτερικής επιφάνειας του μηρού προς το γόνατο. Σε αρχικό στάδιο, ο πόνος περιγράφεται συνήθως ως οξύς και έντονος, ενώ στη συνέχεια,  μπορεί να γίνει περισσότερο βύθιος και να εξαπλωθεί σε μεγαλύτερη επιφάνεια.

troxantiritidatroxantiritida

 

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

Η τροχαντηρίτιδα μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά είναι συχνότερη σε γυναίκες και λιγότερο συχνή στους νεότερους σε ηλικία και στους άνδρες.

troxantiritida

Με αυξημένα ποσοστά εμφάνισης τροχαντηρίτιδας έχουν σχετιστεί οι ακόλουθοι παράγοντες:

  • Υπερβολική άσκηση – Υπέρχρηση. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τρέχετε, αθλείστε, ανεβαίνετε σκάλες, κάνετε ποδήλατο ή μένετε όρθιοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Τραυματισμός ισχίου. Ένας τραυματισμός στην περιοχή του ισχίου μπορεί να συμβεί με κάτι έντονο όπως π.χ. όταν πέσετε και χτυπήσετε στο ισχίο σας, ή με κάτι παρατεταμένο όπως π.χ. να ξαπλώνετε για ύπνο μονίμως στη μία πλευρά του σώματός σας για μεγάλο χρονικό διάστημα (Λανθασμένη στάση του σώματος)
  • Παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.
  • Ανισοσκελία. Όταν το ένα πόδι είναι πιο κοντό από το άλλο, επηρεάζει τον τρόπο που περπατάτε και μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του θυλάκου.
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα.
  • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις και χρόνια επιβάρυνση του ισχίου.
  • Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση γύρω από το ισχίο ή τα προσθετικά εμφυτεύματα στο ισχίο μπορεί να ερεθίσουν τον θύλακο και να προκαλέσουν τροχαντηρίτιδα.
  • Οστεόφυτα ή εναποθέσεις ασβεστίου. Αυτά μπορεί να αναπτυχθούν μέσα στους τένοντες που συνδέουν τους μυς με τον τροχαντήρα.

 

 

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Για τη διάγνωση της τροχαντηρίτιδας, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός θα πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη κλινική εξέταση, αναζητώντας ευαισθησία στην περιοχή του σημείου του τροχαντήρα. Ενδέχεται επίσης να ζητηθούν από τον ασθενή πρόσθετες εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλοι πιθανοί τραυματισμοί ή παθήσεις της περιοχής του ισχίου και της οσφύς. Αυτές συνήθως περιλαμβάνουν απεικονιστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία.

 

Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της τροχαντηρίτιδας;

Η θεραπεία της τροχαντηρίτιδας είναι συνήθως συντηρητική (φαρμακευτική αγωγή – φυσικοθεραπείες – τοπικές εγχύσεις) ενώ σε ακραίες περιπτώσεις χειρουργική (αφαίρεση του θυλάκου).

  • Συντηρητικές Μέθοδοι Θεραπείας
    • Τροποποίηση δραστηριότητας. Αποφύγετε τις δραστηριότητες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
    • Φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως με φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των Μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ).
    • Φυσικοθεραπείες.
  • Έγχυση στεροειδών.

Η έγχυση κορτικοστεροειδούς μαζί με τοπικό αναισθητικό είναι αρκετά διαδεδομένη σαν επιλογή στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της τροχαντηρίτιδας. Πρόκειται για μια απλή και αποτελεσματική θεραπεία που μπορεί να γίνει στο ιατρείο. Περιλαμβάνει μία μόνο ένεση στον θύλακο, η οποία μπορεί να παρέχει προσωρινή (μήνες) ή μόνιμη ανακούφιση.

troxantiritidatroxantiritida

 

  • Έγχυση βιολογικών παραγόντων – PRP.

Στις περιπτώσεις με έντονο άλγος που δεν υποχωρεί μετά από την έγχυση στεροειδών ή σε ασθενείς που η κορτιζόνη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω ατομικού ιστορικού, η θεραπεία με τους αυτόλογους βιολογικούς παράγοντες – PRP συνήθως είναι η τελική λύση για το πρόβλημα.

troxantiritida

  • Χειρουργική αντιμετώπιση.

Σε ακραίες – σπάνιες περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία έχει αποτύχει, επιλέγεται η χειρουργική αντιμετώπιση της τροχαντηρίτιδας. Στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι η αφαίρεση του ορογόνου θυλάκου. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με ανοιχτή μέθοδο είτε αρθροσκοπικά.

 

Πώς μπορεί να γίνει πρόληψη της τροχαντηρίτιδας;

Αν και η εμφάνιση της τροχαντηρίτιδας δεν μπορεί πάντα να προληφθεί, μπορείτε να αποτρέψετε την επιδείνωση της φλεγμονής ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

  • Αποφύγετε επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες που προκαλούν κίνηση στους γοφούς (Σκάλες, σταυροπόδι, βαθύ κάθισμα κτλ.)
  • Μειώστε το σωματικό σας βάρος αν χρειάζεται.
  • Προμηθευτείτε ένα κατάλληλο ένθετο παπουτσιού σε περίπτωση ανισοσκελίας ή ανατομικών παραλλαγών των πελμάτων.
  • Διατηρήστε τη δύναμη και την ευελιξία των μυών του ισχίου με συγκεκριμένου τύπου γυμναστική και διατάσεις.
  • Μην κοιμάστε στο πάσχων πλάι και χρησιμοποιήστε μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα όταν κοιμάστε στην αντίστοιχη πλευρά.

Απευθυνθείτε στον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Γεωργούδη Μιχάλη για να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα της τροχαντηρίτιδας, επιλέγοντας την κατάλληλη για εσάς θεραπεία.