Εξάρθρημα Ακρωμιοκλειδικής Άρθρωσης

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  eksarthrima-akrwmiokleidikis-arthrwsis-1

  Τι είναι η Ακρωμιοκλειδική άρθρωση;

  Η ακρωμιοκλειδική άρθρωση βρίσκεται στον ώμο και συνδέει το περιφερικό άκρο της κλείδας με το ακρώμιο. Το ακρώμιο συνδέεται με την κλείδα με τη βοήθεια ισχυρών συνδέσμων, τον άνω και τον κάτω ακρωμιοκλειδικό σύνδεσμο. Στην ανατομική συγκράτηση της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης συμμετέχουν και οι κορακοκλειδικοί σύνδεσμοι (μεταξύ κλείδας και κορακοειδούς απόφυσης).

  eksarthrima-akrwmiokleidikis-arthrwsis

  Πώς τραυματίζεται η ακρωμιοκλειδική άρθρωση;

  Ο τραυματισμός της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάκωσης μικρής (π.χ. πτώση εξ ιδίου ύψους πάνω στον ώμο)  ή μεγάλης βίας (π.χ. τροχαίο ατύχημα).

  Στους τραυματισμούς μικρής βίας ανήκουν οι πτώσεις από δίκυκλο ή στα πλαίσια αθλητικής κάκωσης ενώ στα πλαίσια τραυματισμού μεγάλης βίας συνήθως τα τροχαία ατυχήματα. Ο συνήθης μηχανισμός είναι η πτώση πάνω στον ώμο. Κατά τη διάρκεια της κάκωσης, οι σύνδεσμοι που προσδίδουν τη σταθερότητα, τραυματίζονται. Εάν υποστούν διάταση, τότε η κάκωση ισοδυναμεί με ένα διάστρεμμα. Εάν υποστούν ρήξη (σχίσιμο) μερική ή πλήρη, συμβαίνει το εξάρθρημα ή διάσταση της ακρωμιοκλειδικής.

  Πόσοι τύποι εξαρθρήματος ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης υπάρχουν;

  Υπάρχουν 6 τύποι κάκωσης της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης, οι οποίοι ταξινομούνται ανάλογα με τον βαθμό βλάβης ως εξής:

  • Τύπος Ι: Διάστρεμμα – διάταση των συνδέσμων.
  • Τύπος ΙΙ: Μερική ρήξη των συνδέσμων, με μικρή παρεκτόπιση της κλείδας
  • Τύπος ΙΙΙ: Πλήρης ρήξη των συνδέσμων.
  • Τύπος IV: Πλήρης ρήξη των συνδέσμων με οπίσθια παρεκτόπιση της κλείδας.
  • Τύπος V: Πλήρης ρήξη των συνδέσμων και της περιτονίας.
  • Τύπος VI: Πλήρης ρήξη των συνδέσμων με παρεκτόπιση της κλείδας προς τα κάτω.

  Ποια είναι η κλινική εικόνα;

  Χαρακτηριστικά κλινικά ευρήματα είναι ο πόνος και η προπέτεια του περιφερικού άκρου της κλείδας.

  eksarthrima-akrwmiokleidikis-arthrwsis-1

  Από το προσωπικό αρχείο του ιατρού

   

  Πώς γίνεται η  διάγνωση του εξαρθρήματος ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης;

  Η διάγνωση γίνεται με απλές ακτινογραφίες. Ειδικές ακτινογραφικές λήψεις σε συνδυασμό με μαγνητική τομογραφία συμβάλλουν στην ταξινόμηση της βλάβης, πληροφορία που είναι σημαντική για τον καθορισμό της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

  eksarthrima-akrwmiokleidikis-arthrwsis-1eksarthrima-akrwmiokleidikis-arthrwsis-1

  Ποια είναι η θεραπεία του εξαρθρήματος της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης;

  Η θεραπεία του εξαρθρήματος της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης εξαρτάται από την βαρύτητα της κάκωσης και τον τύπο του εξαρθρήματος.

  Συντηρητική θεραπεία

  Για τα εξαρθρήματα τύπου I και II, που θεωρούνται ελαφράς βαρύτητας κακώσεις, ενδείκνυται αρχικά συντηρητική θεραπεία. Ο ασθενής τοποθετεί το άκρο σε φάκελο ανάρτησης για 1-2 βδομάδες ενώ παράλληλα προτείνεται αγωγή με παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες γίνεται μετά από 3 εβδομάδες περίπου.

   

  Χειρουργική θεραπεία

  Τα εξαρθρήματα τύπου 3 αντιμετωπίζονται χειρουργικά (Minimally Invasive AC Joint Reconstruction – MINAR®), όταν πρόκειται για νέους ασθενείς. Σε ασθενείς άνω των 65 ετών που δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριοι, έχει θέση η συντηρητική αντιμετώπιση με ακινητοποίηση του ώμου για 3 εβδομάδες.

  eksarthrima-akrwmiokleidikis-arthrwsis-1 eksarthrima-akrwmiokleidikis-arthrwsis-1

  Για τα εξαρθρήματα IV, V και VI βαθμού συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση, με ανάταξη, αποκατάσταση των συνδέσμων και σταθεροποίηση της άρθρωσης (Minimally Invasive AC Joint Reconstruction – MINAR®).

  Διαβάστε περισσότερα για τη μέθοδο θεραπείας MINAR®:

  Η χειρουργική αντιμετώπιση προσφέρει σταθερότητα στην άρθρωση, ύφεση του πόνου και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Σημαντικός παράγοντας για την  επιτυχία της επέμβασης είναι ο χρόνος που θα αντιμετωπιστεί χειρουργικά η κάκωση μετά τον τραυματισμό, με τις μελέτες να δείχνουν πως καλύτερη πρόγνωση έχουν οι ασθενείς οι οποίοι αντιμετωπίσθηκαν χειρουργικά εντός των πρώτων 2-3 εβδομάδων.

  Από το προσωπικό αρχείο του ιατρού

  Η διάρκεια του χειρουργείου είναι 45-60 λεπτά και η τομή του δέρματος ανέρχεται περίπου στα 4-5 εκατοστά. Στόχος είναι η ανάταξη του εξαρθρήματος και η συγκράτησή στην ανατομική θέση με ένα ισχυρό σύστημα ραμμάτων (Minimally Invasive AC Joint Reconstruction – MINAR ®). Απαιτείται άρτια εκπαίδευση και εμπειρία του ορθοπαιδικού χειρουργού, ώστε να εκτελεστεί η επέμβαση με επιτυχία.

   

  Ποιο είναι το μετεγχειρητικό πρόγραμμα;

  Μετεγχειρητικά το άνω άκρο τοποθετείται σε φάκελο ανάρτησης συνήθως για ένα διάστημα 4-6 εβδομάδων. Την πρώτη μέρα μετά το χειρουργείο ο ασθενής ξεκινάει πρόγραμμα φυσιοθεραπείας, αρχικά με παθητική κινητοποίηση, ενώ μετά την 2η εβδομάδα αρχίζουν οι ασκήσεις ενδυνάμωσης. Η άρση βάρους επιτρέπεται σταδιακά μετά από την 3η μετεγχειρητική εβδομάδα. Η επάνοδος σε αθλητικές δραστηριότητες γίνεται μεταξύ της  6ης-8ης  μετεγχειρητικής εβδομάδας.

  Για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την κάκωση της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης του ώμου, απευθυνθείτε στον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Γεωργούδη Μιχάλη. Ο ιατρός είναι άρτια καταρτισμένος και διαθέτει ιδιαίτερη εμπειρία στη θεραπεία με τις πιο εξελιγμένες μεθόδους για μείωση του πόνου και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.