Νεύρωμα Μόρτον (Morton’s Neuroma)

νεύρωμα μόρτον

Τι είναι το Νεύρωμα Μόρτον;

Το Νεύρωμα ή Νευρίνωμα Μόρτον (Morton’s Neuroma), είναι μια καλοήθης νευροπάθεια που αφορά τα νεύρα των δακτύλων του ποδιού. Ουσιαστικά, όπως περιέγραψε ο Dudley J. Morton M.D. το 1935, πρόκειται για μια αντιδραστική διόγκωση του νεύρου και σχηματισμό ενός ινώδους ιστού (πάχυνση) γύρω από αυτό, ικανή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα ιδιαιτέρως κατά την βάδιση. Το Νεύρωμα Μόρτον, αποτελεί το συχνότερο σύνδρομο παγίδευσης νεύρου στα κάτω άκρα. Η παγίδευση του κοινού πελματικού δακτυλικού νεύρου γίνεται αμέσως πριν τον διαχωρισμό των κοινών δακτυλικών νεύρων στο ύψος των κεφαλών των μεταταρσίων. Τις περισσότερες φορές, εμφανίζεται ανάμεσα στο 3ο και 4ο μετατάρσιο του ποδιού (σπανιότερα ανάμεσα στο 2ο και 3ο ) και συναντάται συχνότερα σε γυναίκες 20-50 ετών.

 

Ποια συμπτώματα εμφανίζει το Νεύρωμα Μόρτον;

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο καυστικός πόνος στην περιοχή, ο οποίος μπορεί να είναι μέτριας έως υψηλής έντασης. Ο πόνος εντοπίζεται κυρίως στο σημείο που βρίσκεται το νεύρωμα, αλλά μπορεί να επεκταθεί και στη γύρω περιοχή του ποδιού. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο πόνος πυροδοτείται με τη βάδιση, ιδίως όταν γίνεται με στενά παπούτσια, και υποχωρεί κατά την ανάπαυση. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν, είναι:

 • Υπαισθησία του δέρματος της περιοχής
 • Αίσθημα δυσαισθησίας, φαγούρας ή τσιμπημάτων
 • Καυστικός πόνος στο πέλμα
 • Κάψιμο ή μούδιασμα στα δάχτυλα του ποδιού

 

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη του Νευρώματος Μόρτον;

Το νεύρωμα Μόρτον, εμφανίζεται ως αποτέλεσμα του χρόνιου ερεθισμού ή πίεσης σε κάποιο από τα νεύρα των δακτύλων του ποδιού. Έχει διαπιστωθεί, ότι ορισμένοι παράγοντες κινδύνου σχετίζονται άμεσα με την εμφάνισή του. Αυτοί είναι:

 • Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια
 • Αθλήματα που προκαλούν καταπόνηση όπως το τρέξιμο
 • Αθλήματα που περιλαμβάνουν σφιχτά υποδήματα όπως ο χορός
 • Ορισμένες παραμορφώσεις των ποδιών όπως κότσι, πλατυποδία κλπ.

νεύρωμα μόρτον

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση του νευρώματος Μόρτον, πραγματοποιείται μέσω της κλινικής εξέτασης που περιλαμβάνει δοκιμασίες συμπίεσης του νεύρου. Επιπρόσθετα, διενεργείται και ακτινογραφία, προκειμένου να αποκλειστεί η πιθανότητα κάποιου κατάγματος αλλά και για να εξεταστούν οι αρθρώσεις.

Για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του νευρώματος Μόρτον, χρησιμοποιείται ο υπέρηχος ή η μαγνητική τομογραφία με σκιαγραφικό. Η συμβολή της μαγνητικής είναι πολύ σημαντική, καθώς επιτρέπει στον Ορθοπαιδικό να υπολογίσει το μέγεθος του νευρώματος. Ανάλογα με το μέγεθος του νευρώματος, καθορίζεται εάν μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά ή εάν απαιτείται χειρουργική παρέμβαση.

 

Πώς θεραπεύεται το Νεύρωμα Μόρτον;

Η θεραπεία για το Νεύρωμα Μόρτον μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική. H απόφαση λαμβάνεται από τον Ορθοπαιδικό σε συζήτηση με τον ασθενή, λαμβάνοντας υπόψη του το στάδιο της πάθησης και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

 

νεύρωμα μόρτον

 

Συντηρητική Θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία χρησιμοποιείται στα πρώτα στάδια της νευροπάθειας ή όταν τα συμπτώματα δεν είναι σοβαρά. Η συντηρητική θεραπεία, περιλαμβάνει:

 • Αποφυγή στενών και ψηλοτάκουνων παπουτσιών
 • Χρήση άνετων υποδημάτων
 • Χρήση ειδικού ένθετου αποφόρτισης μεταταρσίου
 • Ξεκούραση του ποδιού
 • Λήψη αναλγητικών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
 • Χρήση μαλακών πάτων σιλικόνης στο εσωτερικό μέρος του παπουτσιού

Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική, μπορεί να γίνει τοπική έγχυση κορτικοστεροειδών σε συνδυασμό με  τοπικό αναισθητικό.

 

Χειρουργική Θεραπεία

Εάν καμία από τις παραπάνω μεθόδους δεν δύναται να προσφέρει αποτελεσματική  λύση στο πρόβλημα και τα συμπτώματα παραμείνουν, τότε μοναδική λύση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση. Κατά τη χειρουργική επέμβαση, ανευρίσκεται και αφαιρείται το προσβεβλημένο νεύρο (νευροεκτομή), μέσω μιας μικρής τομής λίγων εκατοστών στην πελματιαία ή στην ραχιαία επιφάνεια του ποδιού. Το χειρουργείο διαρκεί μισή με μία ώρα και ο ασθενής επιστρέφει την ίδια ημέρα στο σπίτι του με μετεγχειρητικές οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή λίγων ημερών.

 

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Γεωργούδης Μιχάλης έχει μεγάλη εμπειρία στην αφαίρεση του Νευρώματος Μόρτον, ακόμα και σε περιστατικά σοβαρής συμπτωματολογίας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του, προκειμένου να απαλλαχτείτε από τα συμπτώματα της πάθησης και να ανακτήσετε την πλήρη λειτουργία του ποδιού σας.