Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  kili-mesospondyliou-diskou

  Πού βρίσκονται οι Μεσοσπονδύλιοι Δίσκοι;

  Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι βρίσκονται ανάμεσα στους σπονδύλους έχοντας δομική σημασία επιτρέποντας κινήσεις ευκαμψίας/ευλυγισίας της σπονδυλικής στήλης, αλλά και ρόλο «αμορτισέρ», απορροφώντας  τους κραδασμούς και τις πιέσεις. Κάθε δίσκος περιβάλλεται από ένα σκληρό δακτύλιο (ινώδης δακτύλιος) και εσωτερικά περιέχει ένα μαλακό, ζελατινώδες πυρήνα (πηκτοειδής πυρήνας).

   

  kili-mesospondyliou-diskou

   

   

  Πώς δημιουργείται η Κήλη του Μεσοσπονδύλιου Δίσκου;

  Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή δισκοκήλη δημιουργείται όταν ο σκληρός δακτύλιος υποστεί ρήξη (μερική ή πλήρη) και τμήμα από τον πυρήνα  στο εσωτερικό του δίσκου διαφύγει εκτός του δίσκου μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα. Αυτό ανάλογα με την ανατομική θέση της κήλης, έχει αποτέλεσμα την πίεση ή την πλήρη παγίδευση νευρικών στοιχείων. Εκτός από την μηχανική πίεση, ο πηκτοειδής πυρήνας ενδέχεται να ερεθίζει με χημικούς τρόπους τα νεύρα, προκαλώντας φλεγμονή, πόνο, νευροπάθεια μέχρι και μυϊκή αδυναμία του εκάστοτε μυ που δέχεται την νεύρωση.

   

  kili-mesospondyliou-diskou

  kili-mesospondyliou-diskou

  Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

  Οι παράγοντες κινδύνου για μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι :

  • Η ηλικία. Όσο μεγαλώνουμε οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι μας αλλοιώνονται (κατ’ αντιστοιχία της αλλοίωσης του δέρματος και της εμφάνισης ρυτίδων).
  • Ο τρόπος ζωής. Η έλλειψη άσκησης, το υπερβολικό βάρος καθώς και κάπνισμα, οδηγούν στην κακή λειτουργία των μεσοσπονδυλίων δίσκων.
  • Η κακή στάση. Η κακή στάση και η επαναλαμβανόμενη άρση βάρους ή οι στροφές της μέσης προκαλούν stress στους μεσοσπονδύλιους δίσκους.
  kili-mesospondyliou-diskou
  • Στάδιο Ι: Προβολή μεσοσπονδύλιου δίσκου
  • Στάδιο ΙΙ: Πρόπτωση μεσοσπονδύλιου δίσκου
  • Στάδιο ΙΙΙ: Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου
  • Στάδιο IV: Έκθλιψη – ρήξη μεσοσπονδύλιου δίσκου

   

   

  kili-mesospondyliou-diskou

   

   

  Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου: Ποια είναι τα συμπτώματα;

  Τα συμπτώματα της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι τα παρακάτω:

  • Οξύς ή χρόνιος πόνος στην μέση, ο οποίος ενδέχεται να επιδεινώνεται με το βήχα/φτέρνισμα.
  • Μυϊκός σπασμός ή κράμπες στην μέση.
  • Ισχιαλγία (πόνος ο οποίος ξεκινάει από τον γλουτό και κατεβαίνει μέχρι την γάμπα ή τα δάχτυλα του ποδιού.
  • Αδυναμία του ποδιού ή όλου του κάτω άκρου.
  • Ιππουριδική Συνδρομή.

   

   

   

   

   

   

  Πώς γίνεται η διάγνωση της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου;

  Στις περισσότερες των περιπτώσεων η καλή κλινική εξέταση σε συνδυασμό με την λήψη λεπτομερούς ιστορικού είναι αρκετά για να προβούμε σε διάγνωση. Η απεικόνιση όμως με ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία μπορεί να κριθούν αναγκαίες για να έχουμε πλήρη εικόνα του βαθμού – σημείου πίεσης των νεύρων καθώς και άλλων ανατομικών συσχετίσεων. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις ενδέχεται να ζητηθούν εξετάσεις όπως μυελογράφημα ή ηλεκτρομυογράφημα για μια ολοκληρωμένη εικόνα της βλάβης.

  Από το προσωπικό αρχείο του ιατρού

  Είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της κήλης του μεσοσπονδύλιου δίσκου;

  kili-mesospondyliou-diskoukili-mesospondyliou-diskou

  Το εξατομικευμένο πρωτόκολλο συντηρητικής αγωγής μας παρέχει τον χρόνο που θεωρείται ασφαλής για τον ασθενή πριν να προχωρήσουμε σε χειρουργική αντιμετώπιση στις περιπτώσεις που δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που ο χρόνος είναι «εχθρός» (νευρολογικά προβλήματα, μυϊκή αδυναμία, προβλήματα ελέγχου ούρησης και αφόδευσης)

  Στις περιπτώσεις που τελικά χρειάζεται χειρουργική επέμβαση η μικροδισκεκτομή, η ενδοσκοπική δισκεκτομή και η δισκεκτομή με αντικατάσταση δίσκου και σύντηξη σπονδύλων δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα.

  Όποια θεραπεία κι αν είναι η κατάλληλη, εξίσου σημαντική είναι και η εμπιστοσύνη στον ειδικό που θα αναλάβει τη θεραπεία.