Ενδοσκοπική Θεραπεία Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  endoskopiki-syndromo-karpiaiou-swlina

  Τι είναι η ενδοσκοπική θεραπεία;

  Η ενδοσκοπική θεραπεία είναι ο πλέον σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα. Κατά την ενδοσκοπική μέθοδο, δεν γίνεται η κλασσική τομή στην παλάμη (μήκους περίπου 5 εκατοστών) αλλά μια μικρότερη της τάξεως του 1 εκατοστού – η οποία ονομάζεται πύλη – κεντρικότερα στον καρπό με τοπική αναισθησία. Διαμέσου της πύλης εισάγεται  το ενδοσκόπιο -μία μικροσκοπική κάμερα – με το οποίο βλέπουμε μεγεθυμένο σε οθόνη τον εγκάρσιο σύνδεσμο και με τη χρήση ενός ειδικού μικροσκοπικού μαχαιριδίου γίνεται η διάνοιξή του κατά μήκος, απελευθερώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο το μέσο νεύρο εκ των έσω. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου 5 λεπτά.

   

  Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής θεραπείας έναντι της κλασσικής μεθόδου;

  Τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής θεραπείας είναι:

  • Άμεση μετεγχειρητική αποκατάσταση
  • Μικρότερη τομή
  • Λιγότερος πόνος μετεγχειρητικά
  • Απουσία ουλών στην παλάμη
  • Ταχύτερη ανάρρωση
  • Άμεση χρήση του χεριού μετά το χειρουργείο.

  Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, πάντως, αποδεικνύονται το ίδιο καλά και με τις δύο τεχνικές.

   

  Τι είδους αναισθησία είναι απαραίτητη και πόσος είναι ο χρόνος νοσηλείας;

  Η αναισθησία που επιλέγεται είναι η τοπική. Η επέμβαση διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, ενώ ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο άμεσα μετεγχειρητικά.

  Μετά την έξοδο του από το νοσοκομείο, ο ασθενής μπορεί να οδηγήσει και να αυτοεξυπηρετηθεί. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι κινήσεις των δακτύλων συντελούν στη μείωση του πρηξίματος και η ανάρρωση του ασθενή είναι άμεση.

  Ποια είναι τα αποτελέσματα από την χειρουργική αντιμετώπιση;

  Για τους περισσότερους ασθενείς, τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης είναι η βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Η ανάκτηση, ωστόσο, όλων των λειτουργιών του χεριού μπορεί να είναι σταδιακή και η πλήρης ανάκαμψη μπορεί να διαρκέσει έως 1 χρόνο.

  Σε περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα ήταν έντονα ή παρατεταμένα για πάνω από 3 μήνες, θα ζητηθεί η βοήθεια ενός φυσικοθεραπευτή, ο οποίος θα συνδράμει στην επίσπευση της ανάρρωσης και της πλήρους αποκατάστασης.

  Σε μακροχρόνιες περιπτώσεις συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα με σοβαρή απώλεια αίσθησης ή/και απώλεια μυών του θέναρος, η ανάκαμψη θα γίνει με βραδύτερους ρυθμούς. Για ασθενείς με χρόνια παραμελημένο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, μπορεί να μην είναι δυνατή η πλήρης ανάρρωση. Η απόλυτη ειδίκευση του Ορθοπαιδικού Χειρουργού στην επέμβαση καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την μετέπειτα ανάρρωση σας.

  Από το προσωπικό αρχείο του ιατρού

  Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

  Οι επιπλοκές από μία τέτοια επέμβαση είναι ελάχιστες. Η χειρουργική διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα θεωρείται από τις ασφαλείς χειρουργικές επεμβάσεις ρουτίνας. Παρόλα αυτά όμως υπάρχουν πολύ μικρές πιθανότητες για επιπλοκές οι οποίες περιλαμβάνουν: αιμορραγία-αιμάτωμα, φλεγμονή τραύματος, τραυματισμό νεύρου ή αγγείου.

  Αποθεραπεία – Μετεγχειρητική Περίοδος

  Ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο με ελαστική περίδεση στο χειρουργημένο χέρι για ένα 24ωρο μέχρι την πρώτη αλλαγή τραύματος στο ιατρείο. Μετά την πρώτη αλλαγή, το τραύμα μπορεί να καλυφθεί απλά με ένα αυτοκόλλητο επίθεμα. Η κίνηση των δακτύλων ενθαρρύνεται άμεσα καθώς βοηθάει στην αποφυγή του οιδήματος. Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται στο ιατρείο περίπου 10 μέρες μετά την επέμβαση.

  endoskopiki-syndromo-karpiaiou-swlina endoskopiki-syndromo-karpiaiou-swlina

  Από την 1η μέρα μετά το χειρουργείο, ο ασθενής μπορεί να γράψει και να αυτοεξυπηρετηθεί. Για την έντονη καταπόνηση της περιοχής, όμως, θα πρέπει να περιμένει για τουλάχιστον 20 μέρες.

  Όσον αφορά την επιστροφή στην εργασία και εάν θα υπάρχουν περιορισμοί στις εργασιακές δραστηριότητες, αυτό σχετίζεται με το είδος της επέμβασης (ενδοσκοπικά ή ανοιχτά) και το είδος της εργασίας.