Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα;

  Το Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα είναι μία εξελισσόμενη και συνήθως επώδυνη πάθηση που αφορά την πίεση του μέσου νεύρου στο επίπεδο του καρπού.

  Εμφανίζεται με συμπτώματα πόνου, νευροπάθειας (μουδιάσματα, μυρμηγκιάσματα, καψίματα) και σε ακραίες περιπτώσεις μυϊκή αδυναμία στην κατανομή του μέσου νεύρου στην άκρα χείρα (περιοχή θέναρος).

  Η ανατομία του καρπού, τα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας και πιθανόν η υπέρχρηση των χεριών συμβάλλουν στην εμφάνιση και στην επιδείνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

   

  Ανατομία Καρπιαίου Σωλήνα

  Με τον όρο καρπιαίος σωλήνας περιγράφεται ένας στενός σωληνωτός σχηματισμός στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού, ο οποίος σχηματίζεται ραχιαία και πλάγια από τα οστάρια του καρπού και παλαμιαία από τον εγκάρσιο σύνδεσμο.

   

  syndromo-karpiaiou-swlina

  Μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα διέρχεται το μέσο νεύρο μαζί με εννέα (9) καμπτήρες τένοντες των δακτύλων. Το μέσο νεύρο είναι υπεύθυνο για την αισθητικότητα στην παλαμιαία επιφάνεια του αντίχειρα, του δείκτη, του μέσο και του μισού παράμεσου (αισθητική λειτουργία) αλλά νευρώνει επίσης και τους μυς του θέναρος, δηλαδή τους μυς που βρίσκονται στην παλάμη και κινούν τον αντίχειρα (κινητική λειτουργία).

   

   

  Ποια είναι τα αίτια του Συνδρόμου του Καρπιαίου Σωλήνα;

  Αν και στις πλείστες των περιπτώσεων δεν ανιχνεύονται σαφή αίτια, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα συσχετίζεται με τα εξής:

  • Ανατομικοί παράγοντες.
   Ένα κάταγμα στον καρπό, εξάρθρωση ή αρθρίτιδα που παραμορφώνει τα μικρά οστά στον καρπό, μπορεί να αλλάξει το χώρο μέσα στην καρπιαία σήραγγα και να ασκήσει πίεση στο μέσο νεύρο. Τα άτομα που έχουν μικρότερες καρπιαίες σήραγγες μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
  • Φύλο.
   Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι γενικά πιο συχνό στις γυναίκες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή η περιοχή του καρπιαίου σωλήνα είναι σχετικά μικρότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.
  • Φάρμακα.
   Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα και της χρήσης συγκεκριμένων φαρμάκων (ορμονοθεραπεία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού).
  • Παχυσαρκία.
   Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
  • Εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση.
   Η κατακράτηση υγρών μπορεί να αυξήσει την πίεση εντός του καρπιαίου σωλήνα, ερεθίζοντας το μέσο νεύρο. Αυτό είναι συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα στη συγκεκριμένη περίπτωση βελτιώνεται μόνο του μετά την εγκυμοσύνη.
  • Παθολογικό υπόβαθρο ασθενούς.
   Ορισμένες καταστάσεις, όπως οι διαταραχές του θυρεοειδούς, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νεφρική ανεπάρκεια και το λεμφοίδημα, μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητές σας για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
  • Παράγοντες στο χώρο εργασίας.
   Η εργασία με εργαλεία δόνησης ή σε γραμμή συναρμολόγησης που απαιτεί παρατεταμένη ή επαναλαμβανόμενη κάμψη του καρπού μπορεί να δημιουργήσει επιβλαβείς πιέσεις στο μέσο νεύρο ή να επιδεινώσει την υπάρχουσα νευρική βλάβη, ειδικότερα εάν η εργασία γίνεται σε κρύο περιβάλλον.
  • Κληρονομικότητα.
   Αυτός είναι πιθανώς ένας σημαντικός παράγοντας. Ο καρπιαίος σωλήνας μπορεί να είναι μικρότερης διαμέτρου σε μερικούς ανθρώπους ή μπορεί να υπάρχουν ανατομικές παραλλαγές που ελαττώνουν τον ωφέλιμο χώρο.
  • Υπέρχρηση χεριών.
   Η επανάληψη των ίδιων κινήσεων χεριών και καρπού ή δραστηριοτήτων για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να τραυματίσει τους τένοντες στον καρπό, προκαλώντας οίδημα που ασκεί πίεση στο νεύρο. Η συνεχής και επαναλαμβανόμενη χρήση του χεριού λόγω εργασίας (π.χ. πολύωρη εργασία στον υπολογιστή), καθημερινών δραστηριοτήτων ή έντονης αθλητικής δραστηριότητας.

  syndromo-karpiaiou-swlina syndromo-karpiaiou-swlina

  Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;

  Τα συμπτώματα του καρπιαίου σωλήνα συνήθως ξεκινούν σταδιακά και περιλαμβάνουν:

  • Αιμωδίες (Μουδιάσματα – μυρμηγκιάσματα).
   Παρατηρούνται στα δάχτυλά ή στην παλάμη. Συνήθως επηρεάζονται ο αντίχειρας, ο δείκτης, ο μέσος και η κερκιδική πλευρά του παράμεσου, αλλά όχι το μικρό δάχτυλό. Ενίοτε μπορεί να δοθεί η αίσθηση σαν ηλεκτροπληξία σε αυτά τα δάχτυλα. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά όταν κρατάτε ένα αντικείμενο ή όταν γίνεται μια επαναλαμβανόμενη κίνηση. Το μούδιασμα μπορεί να γίνει σταθερό με την πάροδο του χρόνου. Πολλοί άνθρωποι περιγράφουν μια κίνηση σαν να «τινάζουν» τα χέρια τους για να προσπαθήσουν να ανακουφιστούν από τα συμπτώματά τους. Τα νυχτερινά συμπτώματα είναι πολύ κοινά. Επειδή πολλοί άνθρωποι κοιμούνται με τους καρπούς τους λυγισμένους, τα συμπτώματα μπορεί να ενοχλούν και στον ύπνο.
  • Πόνος
   Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εμφανίζει πόνο στο χέρι, που επεκτείνεται από το επίπεδο του καρπού μέχρι τα δάκτυλα.
  • Αδυναμία.
   Παρατηρείται αδυναμία κατά την λειτουργία σύλληψης και την αντιθετική λειτουργία του αντίχειρα με αποτέλεσμα πτώση αντικειμένων (π.χ. πτώση ποτηριών στο νεροχύτη) καθώς και δυσκολία στις λεπτές κινήσεις (το κούμπωμα ενός κουμπιού).

   

  Πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να επισκεφθείτε το γιατρό σας;

  Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν έχετε σημεία και συμπτώματα συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα τα οποία τροποποιούν τις καθημερινές δραστηριότητες και τον ύπνο σας. Τα συμπτώματα αυτά, ειδικά η μυϊκή αδυναμία του θέναρος, ενδέχεται να αφήσουν μόνιμη βλάβη των νεύρων και των μυών εάν παραμείνουν χωρίς θεραπεία.

   

   

  Πώς γίνεται η κλινική εξέταση για το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα;

  Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησής, αρχικά θα σας ζητηθεί ένα λεπτομερές ιστορικό και πλήρης περιγραφή των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζετε.

  Κατόπιν θα υποβληθείτε σε κλινική εξέταση της πάσχουσας περιοχής που περιλαμβάνει διάφορες κλινικές δοκιμασίες (Tinnel, Phallen, Durcan) κι έλεγχο της αισθητικότητας του χεριού και της μυϊκής ισχύος. Σε σοβαρές περιπτώσεις οι μύες του θέναρος μπορεί να γίνουν ορατά μικρότεροι.

   

  Πώς γίνεται η επιβεβαίωση για το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα;

  Το Ηλεκτρομυογράφημα θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση ελέγχοντας την ηλεκτρική αγωγιμότητα των νεύρων του χεριού και θα καθορίσει παράλληλα την βαρύτητα της νόσου.

   

  Ποια είναι η θεραπεία για το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα;

  syndromo-karpiaiou-swlina syndromo-karpiaiou-swlina

  Αρχικά, τα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντηρητική θεραπεία, εάν όμως η πίεση στο μέσο νεύρο συνεχίζεται με αποτέλεσμα επίταση των συμπτωμάτων συνιστάται η χειρουργική θεραπεία, για την αποφυγή μόνιμης βλάβης.

   

  Συντηρητική Θεραπεία

  • Στήριγμα καρπού ή νάρθηκας.
   Φορώντας ένα νάρθηκα τη νύχτα θα σας αποτρέψει να λυγίσετε τον καρπό σας ενώ κοιμάστε. Κρατώντας τον καρπό σας σε ευθεία ή ουδέτερη θέση, μειώνεται η πίεση στο νεύρο στο καρπιαίο τούνελ. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να φορέσετε νάρθηκα κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν κάνετε δραστηριότητες που επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας.
  • Φαρμακευτική αγωγή (ΜΣΑΦ).
   Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και στην ύφεση της φλεγμονής.
  • Τροποποίηση δραστηριοτήτων.
   Τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά όταν το χέρι και ο καρπός σας βρίσκονται στην ίδια θέση για πολύ καιρό – ιδιαίτερα όταν ο καρπός σας κάμπτεται ή εκτείνεται. Εάν η δουλειά ή οι ψυχαγωγικές σας δραστηριότητες επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας, η αλλαγή ή η τροποποίηση αυτών των δραστηριοτήτων βοηθάει στην επιβράδυνση ή στη διακοπή της εξέλιξης της νόσου.
  • Φυσικοθεραπείες.
   Αρκετοί ασθενείς μπορεί να επωφεληθούν από ασκήσεις που βοηθούν το μέσο νεύρο να κινείται πιο ελεύθερα εντός των ορίων του καρπιαίου σωλήνα. Ο φυσικοθεραπευτής σας σε συνεργασία με τον Ορθοπαιδικό σας θα σας προτείνουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπειών και ασκήσεων με σκοπό την εξάλειψη των συμπτωμάτων, εάν είναι εφικτό.
  • Εγχύσεις κορτιζόνης.
   Η κορτιζόνη είναι ένας ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας που μπορεί να εγχυθεί στον καρπιαίο σωλήνα. Παρόλο που αυτές οι ενέσεις αρχικά προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα, η επίδρασή τους είναι συνήθως προσωρινή.

   

  Χειρουργική θεραπεία

  Στις περιπτώσεις που η συντηρητική θεραπεία έχει αποτύχει και ειδικά στις περιπτώσεις που συνυπάρχει μυϊκή αδυναμία, η αντιμετώπιση πρέπει να είναι χειρουργική.

  Η  αντιμετώπιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα σε πρώιμο στάδιο, παίζει καθοριστικό ρόλο στην αισθητικοκινητική αποκατάσταση του χεριού.

  syndromo-karpiaiou-swlina
  Κλασσική Μέθοδος

  Το χειρουργείο με την κλασσική μέθοδο περιλαμβάνει διατομή του εγκάρσιου συνδέσμου και απελευθέρωση του μέσου νεύρου με μία μικρή τομή λίγων εκατοστών (περίπου 5cm) στο μέσο της παλάμης πάνω από τον καρπιαίο σωλήνα. Μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και διαρκεί 10-15 λεπτά. Ο ασθενής δεν χρειάζεται νοσηλεία και εξέρχεται από την κλινική άμεσα μετά το χειρουργείο.

   

  Ενδοσκοπική Μέθοδος

  Η ενδοσκοπική μέθοδος είναι ο πλέον σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης. Απευθυνθείτε άμεσα στον Ορθοπαιδικό σας προκειμένου να ανακουφιστείτε από τον πόνο και τα μουδιάσματα στον καρπό του χεριού σας, που σας περιορίζει στις καθημερινές σας δραστηριότητες.