Ενδοσκοπική Δισκεκτομή

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η Διαδερμική Διατρηματική Ενδοσκοπική Δισκεκτομή κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου;

  Η ενδοσκοπική δισκεκτομή θεωρείται η πιο σύγχρονη θεραπεία παγκοσμίως για την αντιμετώπιση των κηλών μεσοσπονδυλίων δίσκων. Είναι η μοναδική χειρουργική επέμβαση δισκεκτομής στον κόσμο με απόλυτο σεβασμό στη διατήρηση των ανατομικών δομών.

  endoskopiki-diskektomi

  endoskopiki-diskektomi

   

  Ποια είναι η διαδικασία της ενδοσκοπικής δισκεκτομής;

  Η ενδοσκοπική δισκεκτομή πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία και ελεγχόμενη καταστολή. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

  endoskopiki-disektomi

   

  Ο ασθενής μπορεί να τοποθετηθεί στην κλασσική θέση χειρουργείου σπονδυλικής στήλης (πρηνή θέση) ή σε πλάγια θέση. Μετά από τον αρχικό σχεδιασμό της πύλης εισόδου (12 εκατοστά πλάγια παρασπονδυλικά) γίνεται η διαδερμική τοποθέτηση διαδοχικών οδηγών της ενδοσκοπικής κάνουλας υπό συνεχή ακτινοσκοπικό έλεγχο με ακτινολογικό μηχάνημα τύπου C-Arm.

   

  endoskopiki-disektomiendoskopiki-diskektomi

   

  Ο εξειδικευμένος Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης προωθεί το ενδοσκόπιο διαμέτρου μόλις 6.3 χιλιοστών διαμέσου μιας  δερματικής τομής (μήκους περίπου 1 εκατοστού), προς τον πάσχων μεσοσπονδύλιο δίσκο με κατεύθυνση ακριβώς το σημείο της κήλης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον ελάχιστο τραυματισμό των ανατομικών δομών, αφήνοντας τα νεύρα, τους παρασπονδυλικούς μύες και τους συνδέσμους ανέπαφα.

  Για την ενδοσκοπική δισκεκτομή χρησιμοποιείται ενδοσκόπιο υψηλής ανάλυσης, το οποίο προσεκτικά ωθείται στο σημείο της κήλης. Δια του ενδοσκοπίου (από την οπή εργασίας) εισάγονται ειδικά εργαλεία μικρών διαστάσεων όπως λαβίδες σύλληψης δίσκου, reamers και διπολική διαθερμία (Vaporflex® probe, bipolar).

   

  endoskopiki-diskektomi

   

  Το εξωθημένο δισκικό υλικό αφαιρείται υπό οπτικό έλεγχο και τα προεξέχοντα υπολείμματα εξαχνώνονται με τη βοήθεια ενός ειδικού nucleolyser λέιζερ. Η διαδικασία αυτή έχει ως αποτέλεσμα την αφαίρεση μόνο της κήλης, όχι ολόκληρου του δίσκου.

  endoskopiki-diskektomi

  Απαιτείται νοσηλεία μερικών μόνο ωρών (5 ωρών περίπου), με τον ασθενή να μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια μέρα.

  Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι άμεσα, ενώ ο ασθενής είναι σε θέση να κινηθεί αυτόνομα από τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες.

   

  Πόσο αποτελεσματική είναι η ενδοσκοπική δισκεκτομή;

  Τα ποσοστά επιτυχίας είναι πάρα πολύ υψηλά της τάξεως του 95-97% σύμφωνα και με την διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία. Η αποτελεσματικότητα της διαδερμικής ενδοτρηματικής ενδοσκοπικής δισκεκτομής όμως στηρίζεται τόσο στην εμπειρία του εξειδικευμένου χειρουργού σπονδυλικής στήλης όσο και στην διαλογή των κατάλληλων περιστατικών για την εν λόγω μέθοδο.

   

  Μετεγχειρητική περίοδος

  endoskopiki-diskektomi

  Από την ημέρα του χειρουργείου μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας επούλωσης του μεσοσπονδυλίου δίσκου (διάστημα 6 εβδομάδων), είναι απαραίτητη η χρήση ζώνης οσφύος, ώστε να  αποφευχθεί και η παραμικρή πιθανότητα υποτροπής. Συστήνεται, επίσης, η άμεση έναρξη φυσικοθεραπειών από την πρώτη μετεγχειρητική εβδομάδα, με έμπειρο φυσικοθεραπευτή και την συνεχή επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

  Στο διάστημα της πρώτης και δεύτερης εβδομάδας, μπορείτε να ξεκινήσετε να απασχολείστε με εργασίες γραφείου και ελαφρά σωματική εργασία.

  Την τρίτη βδομάδα περίπου θα είστε σε θέση να πάτε για κολύμπι και να οδηγήσετε το ποδήλατό σας.

  Μετά το πέρας του διαστήματος των έξι εβδομάδων, είναι καλό να ξεκινήσετε ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού – λεκάνης, πάντα υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση ενός ειδικού. Ταυτόχρονα μπορείτε να συνεχίσετε σταδιακά τις πρότερες αθλητικές σας δραστηριότητες,

  Κατά την διάρκεια των πρώτων 6 εβδομάδων αποφεύγετε οποιαδήποτε σκληρή σωματική εργασία ή άσκηση, ενώ στη συνέχεια μπορείτε να αυξάνεται σταδιακά ένταση και ρυθμό.

   

  Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής δισκεκτομής;

  Τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής δισκεκτομής για την αντιμετώπιση της κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου παρουσιάζονται παρακάτω:

  • Πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας μεγαλύτερο από 95%.
  • Πολύ χαμηλό ποσοστό μόλυνσης ή επιπλοκών μικρότερο από 0,1%.
  • Δεν απαιτείται γενική αναισθησία – η επέμβαση πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία και ελεγχόμενη καταστολή.
  • Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι εντελώς ανώδυνη με τους ασθενείς να μην αισθάνονται κανένα πόνο.
  • Δεδομένου ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία βλάβη των ιστών, ο κίνδυνος των μετεγχειρητικών επιπλοκών είναι εξαιρετικά χαμηλός.
  • Δεν υπάρχει πρόκληση ιατρογενούς αστάθειας σπονδυλικής στήλης, καθώς οι δομές που την σταθεροποιούν – οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις – παραμένουν ανέπαφοι. Αυτή είναι μια βασική διαφορά σε σχέση με τη μικροσκοπική δισκεκτομή.
  endoskopiki-disektomi
  • Ελάχιστος ουλώδης ιστός στην περιοχή των νευρικών ριζών.
  • Μικρή δερματική τομή (μήκους περίπου 1 εκατοστού)
  • Μετεγχειρητικά (δύο ώρες μετά την επέμβαση), ο ασθενής είναι άμεσα σε θέση να περπατήσει χωρίς πόνο.
  • Ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο: μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι την ίδια ημέρα, μερικές ώρες μετά την επέμβαση.
  • Μερικές μέρες μετά από το χειρουργείο μπορείτε να συνεχίσετε τις καθημερινές συνήθειες και δραστηριότητες σας
  • Μειωμένοι χρόνοι αποκατάστασης: μία με δύο εβδομάδες για την επιστροφή πίσω στην εργασία σας (απλές δουλειές γραφείου) και 6 εβδομάδες για τις αθλητικές σας δραστηριότητες.