Έξω Επικονδυλίτιδα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  epikondilitidaΤι είναι η επικονδυλίτιδα;

  Η έξω επικονδυλίτιδα ή «αγκώνας του τενίστα», είναι μια επώδυνη πάθηση του αγκώνα που προκαλείται συνήθως μετά από υπερβολική του χρήση. Είναι η φλεγμονή των εκτεινόντων μυών του αντιβραχίου, οι οποίοι καταφύονται με κοινό τένοντα στο εξωτερικό μέρος του αγκώνα. Οι μύες και οι τένοντες του αντιβραχίου φλεγμαίνουν  από την υπερβολική χρήση – επαναλαμβάνοντας τις ίδιες κινήσεις ξανά και ξανά. Αυτή η υπέρχρηση αποδυναμώνει τους τένοντες και συγχρόνως προκαλεί μικροσκοπικές ρήξεις. Αυτό το γεγονός έχει ως συνέπεια να προκαλείται έντονος πόνος και ευαισθησία στην εξωτερική επιφάνεια του αγκώνα λόγω μηχανικού τύπου φλεγμονής.

   

  Ανατομία Άρθρωσης Αγκώνα

  Η άρθρωση του αγκώνα αποτελείται από τρία οστά: το βραχιόνιο οστό και τα δύο οστά του αντιβραχίου (κερκίδα και ωλένη). Στο κάτω μέρος του βραχιονίου οστού υπάρχουν δύο οστέινα εξογκώματα που ονομάζονται επικόνδυλοι. Το οστεώδες εξόγκωμα στην εξωτερική (πλευρική πλευρά) του αγκώνα ονομάζεται έξω επικόνδυλος.

  Μύες, σύνδεσμοι και τένοντες συγκρατούν την άρθρωση του αγκώνα μαζί.

  Η έξω επικονδυλίτιδα περιλαμβάνει τους εκτείνοντες μύες και τους τένοντες του αντιβραχίου, οι οποίοι εκτείνουν τον καρπό και τα δάχτυλά.

  epikondilitida

  Ποια είναι τα αίτια της επικονδυλίτιδας;

  Τα αίτια της έξω επικονδυλίτιδας είναι:

  • Κατάχρηση του αντιβραχίου
  • Έντονη αθλητική/ψυχαγωγική δραστηριότητα

  Εμφανίζεται, δηλαδή, κυρίως σε ανθρώπους που κάνουν χειρωνακτική εργασία ή που οι καθημερινές τους ασχολίες απαιτούν επαναλαμβανόμενη χρήση του αντιβραχίου.

  Ποια είναι τα συμπτώματα;

  Τα κυριότερα συμπτώματα της επικονδυλίτιδας είναι:

  • Πόνος ή κάψιμο στο εξωτερικό μέρος του αγκώνα.
  • Μυϊκή αδυναμία στο χέρι.

  epikondilitida epikondilitida

  Στα τελικά στάδια, γίνεται μόνιμος, έντονος και επίμονος ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας καθώς και κατά την ανάπαυση (άλγος ηρεμίας).

  Στον πόνο, με την πάροδο του χρόνου, έρχεται να προστεθεί και η μυϊκή αδυναμία του χεριού. Οι ασθενείς με χρόνια έξω επικονδυλίτιδα αγκώνα παραπονούνται για πόνο επι καθημερινής βάσεως, ο οποίος δεν τους επιτρέπει ούτε τις απλές καθημερινές δραστηριότητες όπως να σηκώσουν ένα ποτήρι ή να ανοίξουν ένα βάζο.

  epikondilitida

  Πώς γίνεται η διάγνωση της επικονδυλίτιδας;

  Η διάγνωση της έξω επικονδυλίτιδας επιτυγχάνεται με την κλινική εξέταση και με τη λήψη ενός λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς. Κατά την κλινική εξέταση,  ο ορθοπαιδικός σας θα λάβει υπόψη πολλούς παράγοντες για τη διάγνωση που περιλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκαν τα συμπτώματά σας, τυχόν επαγγελματικούς παράγοντες κινδύνου και τη συμμετοχή σε ψυχαγωγικές – αθλητικές δραστηριότητες.

  Προκειμένου να γίνει ορθή διάγνωση, ο Ορθοπαιδικός ενδέχεται να ζητήσει από τον ασθενή και κάποιες επιπλέον εξετάσεις, όπως:

  • Ακτινογραφίες
   Παρέχουν σαφείς εικόνες από πυκνές δομές όπως το οστό. Μπορεί να ληφθούν για να αποκλείσουν την αρθρίτιδα του αγκώνα ή κάποιο τραυματισμό.
  • Μαγνητική τομογραφία (MRI)

  Σε περιπτώσεις που χρειάζεται η διαφοροδιάγνωση από προβλήματα που έχουν την εντόπιση τους στον αυχένα (όπως κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου) που αντανακλούν τα συμπτώματα στο χέρι.

  • Ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ)

  Είναι χρήσιμο για τον έλεγχο και την διαφοροδιάγνωση συνδρόμων πίεσης ή παγίδευσης νεύρων.

   

  Ποια είναι η θεραπεία;

  Η θεραπεία για την επικονδυλίτιδα μπορεί να είναι αρχικά συντηρητική, ενώ εάν ο πόνος επιμένει, να χρειαστεί χειρουργική παρέμβαση.

   

  Μη χειρουργική θεραπεία

  epikondilitida epikondilitidaΗ συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:

  • Ανάπαυση.
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Διατατικές ασκήσεις καρπού – αγκώνα.
  • Φυσικοθεραπείες.
  • Χρήση περιαγκωνίδας.
  • Ενέσεις στεροειδών
  • Ενέσιμη θεραπεία με αυτόλογα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια – PRP

   

  Χειρουργική θεραπεία

  Εάν τα συμπτώματά σας δεν υποχωρούν μετά τις συντηρητικές θεραπείες, ο ιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση.

  Η σωστή χειρουργική προσέγγιση για εσάς θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων όπως το μέγεθος του τραυματισμού σας, τη γενική κατάσταση της υγείας σας και τις προσωπικές σας ανάγκες.

  Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί με την κλασσική ανοικτή χειρουργική επέμβαση στην έξω επιφάνεια του αγκώνα ή αρθροσκοπικά με μικρές τομές και χρήση ειδικού αρθροσκοπίου μικρών αρθρώσεων.

   

  Για να αντιμετωπίσετε επιτυχώς την έξω επικονδυλίτιδα καθώς και να ανακουφιστείτε από τον πόνο, επικοινωνήστε με τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Γεωργούδη Μιχάλη.