Συνήθεις Κακώσεις Γόνατος

Συνήθεις κακώσεις γόνατος

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη και ίσως η πιο περίπλοκη άρθρωση του σώματος. Αποτελείται από το μηριαίο οστό, την κνήμη και την επιγονατίδα. Η κίνηση της άρθρωσης του γόνατος στηρίζεται στους συνδέσμους και τους μύες που βοηθάνε στην σταθερότητα αλλά και στην λειτουργικότητα του. Αυτό είναι, όμως, που το καθιστά και ευάλωτο σε τραυματισμούς. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Γεωργούδης Μιχάλης εξηγεί τις πιο κοινές παθήσεις του γόνατος & πώς αντιμετωπίζονται.

   

  Ποιες είναι οι συνήθεις παθήσεις του γόνατος που μπορούν να προκαλέσουν πόνο, οίδημα ή αίσθημα αστάθειας στην άρθρωση;

  Χονδροπάθεια επιγονατίδας

  Όταν προκαλείται χονδροπάθεια επιγονατίδας τότε ο επιγονατιδικός χόνδρος παύει να είναι λείος και αρχίζει να θρυμματίζεται. Αυτή η πάθηση προκαλείται αφενός από την κακή ευθυγράμμιση της επιγονατίδας αφετέρου από αυξημένη καταπόνηση, καθώς ολισθαίνει πάνω στο μηριαίο οστό στην επιγονατιδική αύλακα. Οι ασθενείς αισθάνονται ισχυρό πόνο πίσω από την επιγονατίδα, ο οποίος γίνεται ακόμη πιο έντονος όταν τρέχουν ή ανεβαίνουν / κατεβαίνουν μια ανηφόρα/σκάλες. Συνήθως αφορά τις γυναίκες λόγω της ανατομικής διαφοράς των δύο φύλων στο «άνοιγμα» της λεκάνης, κάτι που επηρεάζει τον άξονα ολίσθησης επιγονατίδας – επιγονατιδικής αύλακας μηριαίου.

   

  Κύστη Baker

  Πρόκειται για μια πάθηση που εμφανίζεται αρκετά συχνά ειδικά σε γόνατα με έντονη καταπόνηση. Η κύστη Baker είναι μια κυστόμορφη διάταση του θυλάκου της άρθρωσης που περιέχει αρθρικό υγρό και εμφανίζεται ως  ένα εξόγκωμα  στο πίσω μέρος του γόνατος. Τις περισσότερες φορές είναι ασυμπτωματική αλλά μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία και αίσθημα δυσφορίας ειδικά σε μεγάλα μεγέθη.  Έχει τα αίτια της σε βλάβες εσωτερικά της άρθρωσης του γόνατος, όπως η οστεοαρθρίτιδα γόνατος ή ρήξη μηνίσκου, οι οποίες προκαλούν αυξημένη ποσότητα υγρού και κατ ’επέκταση διάταση του θυλάκου λόγω τριβής και μηχανικού τύπου φλεγμονής.

   

  Ρήξη πλαγίου συνδέσμου

  Στο γόνατο υπάρχουν δύο πλάγιοι σύνδεσμοι, ο έσω πλάγιος και ο έξω πλάγιος.  Ο έσω πλάγιος σταθεροποιεί  την έσω πλευρά του γόνατος, ενώ ο έξω πλάγιος σταθεροποιεί την έξω πλευρά. Όταν μία εξωτερική δύναμη χτυπήσει την πλαϊνή μεριά στην άρθρωση του γόνατος, τότε μπορεί να προκληθεί ρήξη ενός πλαγίου συνδέσμου ανάλογα με την φορά της κάκωσης.

   

  Οστεοαρθρίτιδα

  Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη μορφή αρθρίτιδας γόνατος. Είναι μια εκφυλιστική πάθηση κατά τη διάρκεια της οποίας προκαλείται σταδιακή απώλεια του αρθρικού χόνδρου, η οποία συνοδεύεται από σχηματισμό οστεοφύτων και ίνωση του αρθρικού θύλακου.

   

  Προεπιγονατιδική θυλακίτιδα

  Είναι μια φλεγμονή του θυλάκου στο πρόσθιο μέρος του γόνατος, μεταξύ της επιγονατίδας και του υπερκείμενου δέρματος. Όταν υπάρχει μεγάλος μηχανικός ερεθισμός λόγω συνήθως κάποιας κίνησης ή δραστηριότητας,ο θύλακος ερεθίζεται και παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα υγρού, προκαλώντας έτσι οίδημα, πόνο και αίσθημα πίεσης στους παρακείμενους ιστούς.

   

  Τενοντοπάθεια του επιγονατίδου τένοντα

  Όταν συντελούνται εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην περιοχή της επιγονατίδας, τότε προκαλείται βλάβη στον επιγονατιδικό τένοντα. Ενδέχεται να παρουσιαστεί και φλεγμονή ειδικά σε αθλητές, από τις επαναλαμβανόμενες μυϊκές συσπάσεις στην περιοχή του εκτατικού μηχανισμού (τένοντας τετρακεφάλου – επιγονατίδα – επιγονατιδικός τένοντας)

   

  Ρήξη χιαστού

  Η ρήξη πρόσθιου χιαστού είναι μια  από τις πιο συνηθισμένες αθλητικές κακώσεις.  Ο πρόσθιος χιαστός αποτελεί έναν από τους βασικότερους συνδέσμους για τη σταθερότητα του γόνατος. Ο τραυματισμός του χιαστού συμβαίνει κατά τη στροφική κίνηση του γόνατος, όταν παραμένει σταθερό το σύστοιχο άκρο πόδι στο έδαφος. Το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και ο χορός λόγω της έντονης σωματικής δραστηριότητας τους, είναι αθλήματα στα οποία προκαλείται πιο συχνά αυτού του είδους ο τραυματισμός.

   

  Ρήξη αρθρικού χόνδρου

  Η ρήξη αρθρικού χόνδρου είναι μια συχνή αιτία πόνου στο γόνατο που προκαλεί μεγάλη ενόχληση κατά τη διάρκεια της κίνησης. Ο αρθρικός χόνδρος του γόνατος μπορεί να υποστεί βλάβη από κάποιο τραυματισμό ή να φθαρεί λόγω ηλικίας. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση τα αθλήματα αυξάνουν την πιθανότητα πρόκλησης της βλάβης.

   

  Επιγονατιδομηριαίο σύνδρομο

  Πρόκειται για μία μυοσκελετική διαταραχή που η αντιμετώπιση της ανάλογα το αίτιο μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη. Το επιγονατιδομηριαίο σύνδρομο περιλαμβάνει μια ποικιλία παθολογικών καταστάσεων ή ανατομικών ανωμαλιών, που οδηγούν σε πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος. Αυτό προκύπτει από την λανθασμένη ολίσθηση της επιγονατίδας μέσα στην επιγονατιδική αύλακα του μηριαίου οστού.

   

  Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας

  Προκαλείται από την υπερβολική τριβή του περιφερικού τμήματος της λαγονοκνημιαίας ταινίας καθώς κινείται πάνω από τον έξω μηριαίο επικόνδυλο, κατά την επαναλαμβανόμενη κάμψη και έκταση του γόνατος, με αποτέλεσμα τον ερεθισμό και τη δημιουργία μηχανικού τύπου φλεγμονής.

  Απευθυνθείτε στον Ορθοπαιδικό σας εάν αντιμετωπίζετε κάποια πάθηση στο γόνατο, η οποία περιορίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες.