πόνος στην πλάτη

Σε ποιον ιατρό να απευθυνθώ για τον πόνο στην πλάτη;

Ο πόνος στην πλάτη αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς λόγους επίσκεψης σε ιατρό. Αυτό διότι σχεδόν το 80% του πληθυσμού θα υποφέρει από πόνο ψηλά στην πλάτη, στη μέση (οσφυαλγία) ή στον αυχένα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Όταν εμφανιστεί λοιπόν ένας τέτοιος πόνος, συχνά δημιουργείται σύγχυση ως προς την επιλογή του ιατρού που θα καθοδηγήσει τον εκάστοτε ασθενή και θα του παρέχει μία εξατομικευμένη θεραπεία. Αν εξαιρέσουμε τις σοβαρές – και ευτυχώς σπάνιες – περιπτώσεις αντανάκλασης πόνου λόγω προβλήματος σε ζωτικά όργανα όπως τα νεφρά, η καρδιά, η χοληδόχος κύστη κτλ. που χρήζουν αντιμετώπισης από ιατρό αντίστοιχης ειδικότητας, στις περισσότερες περιπτώσεις ένας πόνος στην πλάτη είναι ορθοπαιδική υπόθεση.

Σε κάθε ένδειξη μυοσκελετικής προέλευσης πόνου στην πλάτη, ο πλέον κατάλληλος να αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματος είναι ένας Ορθοπαιδικός Χειρουργός που έχει εξειδικευθεί και μετεκπαιδευθεί τόσο στην συντηρητική όσο και στην χειρουργική αντιμετώπιση προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης. Ο εξιδεικευμένος ορθοπαιδικός μπορεί να αναγνωρίσει με ακρίβεια την προέλευση του πόνου. Παράλληλα θα αναλάβει να διεκπεραιώσει αρχικά μία εξατομικευμένη συντηρητική προσέγγιση. Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα, ο ιατρός είναι άρτια εκπαιδευμένος στο να προχωρήσει σε ελάχιστα επεμβατικές θεραπευτικές μεθόδους για την απαλλαγή του πόνου και τη βελτίωση της καθημερινότητας του ασθενή.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση για την αιτία του πόνου στην πλάτη;

Η πλάτη αποτελεί ένα εξαιρετικά περίπλοκο μέρος του σώματος, με πολλά συνδεδεμένα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των οστών της σπονδυλικής στήλης, των αρθρώσεων, των μυών, των συνδέσμων, των νεύρων και των τενόντων. Η σπονδυλική στήλη είναι αυτή που στηρίζει την πλάτη. Αποτελείται από 24 ξεχωριστά οστά που ονομάζονται σπόνδυλοι που βρίσκονται τοποθετημένοι ο ένας πάνω από τον άλλον. Κάτω από αυτά είναι τα οστά του ιερού οστού και του κόκκυγα, τα οποία βρίσκονται στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης. Ανάμεσα στους σπονδύλους υπάρχουν οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι που λειτουργούν σαν «αμορτισέρ» απορροφώντας τους κραδασμούς ενώ παράλληλα επιτρέπουν ένα μεγάλο εύρος κίνησης στη θεωρητικά άκαμπτη σπονδυλική στήλη. Ο νωτιαίος μυελός περνά μέσα από τους σπονδύλους και συνδέει τον εγκέφαλο με το υπόλοιπο σώμα μεταφέροντας νευρικά σήματα.

Επομένως, με την ανατομία της σπονδυλικής στήλης να περιλαμβάνει διαφορετικά μέρη, είναι λογικό να υπάρχει πληθώρα λόγων εμφάνισης πόνου στην πλάτη. Η διάγνωση επέρχεται με την εύρεση της αιτίας, η οποία απαντάται με τα εξής ερωτήματα από τον εξιδεικευμένο ορθοπεδικό:

 • Κάθε πότε εμφανίζεται ο πόνος;
 • Ο πόνος είναι οξύς ή συνεχόμενος;
 • Ποια είναι η ένταση του πόνου;
 • Μπορούμε να τον εντοπίσουμε;
 • Επιδεινώνεται με κάποια κίνηση;
 • Είναι πόνος ή μούδιασμα – κάψιμο;

 

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες εμφάνισης πόνου στην πλάτη;

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που εμφανίζονται μυοσκελετικού τύπου πόνοι στην πλάτη.

Οι συχνότερες από αυτές περιλαμβάνουν:

 • Ατύχημα ή ξαφνικό τραυματισμό.
 • Θλάση κάποιου μυ ή «διάταση» συνδέσμου.
 • Αδυναμία στους μύες της πλάτης από έλλειψη σωματικής άσκησης.
 • Κακή στάση στο γραφείο ή συχνή άρση βαρών (όπως ένα σακίδιο πλάτης).
 • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις που προκαλούν τραυματισμό από υπερβολική χρήση.

Ο πόνος στην πλάτη μπορεί επίσης να προκληθεί από ορισμένες πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως:

 

Ποια είναι η αντιμετώπιση του πόνου στην πλάτη;

Στις περισσότερες περιπτώσεις εμφάνισης πόνου στην πλάτη η καταπράυνση επέρχεται με συντηρητική θεραπεία, όπως ανάπαυση, αντιφλεγμονώδη φαρμακευτική αγωγή, φυσιοθεραπεία ή ενέσιμες θεραπείες. Σε σπάνιες περιπτώσεις συνίσταται χειρουργική αντιμετώπιση.

Οι βασικές επεμβατικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του πόνου στην πλάτη είναι οι εξής:

 

Σε κάθε περίπτωση, με την ένδειξη πόνου στην πλάτη ,η ιδανική λύση για άμεση ανακούφιση είναι η επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο ορθοπαιδικό στη χειρουργική σπονδυλικής στήλης. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Μιχάλης Γεωργούδης είναι ο πλέον κατάλληλος για να αποκαταστήσει κάθε είδους θωρακαλγία ή οσφυαλγία. Είναι εξιδεικευμένος στη χειρουργική σπονδυλικής στήλης ενώ έχει διατελέσει Επιμελητής του Τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης (MISS) στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.